Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Рішення виконавчого комітету №108 «Рішення виконавчого комітету №108 від 15 липня 2021 року "Про схвалення Положення про резервний фонд сільського бюджету Зорянської сільської ради"»

Кількість переглядів: 547
Скликання: 8 скликання
Сесія: Виконавчий комітет
Тип документу: Рішення виконавчого комітету
Дата: 15.07.2021
Номер документу: 108
Назва документу: Рішення виконавчого комітету №108 від 15 липня 2021 року "Про схвалення Положення про резервний фонд сільського бюджету Зорянської сільської ради"
Прикріплені файли:
  1. Рішення виконавчого комітету №108 від 15 липня 2021 року "Про схвалення Положення про резервний фонд сільського бюджету Зорянської сільської ради" (0.03 МБ)

 

У К Р А Ї Н А

ЗОРЯНСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

РІШЕННЯ

        

 

15 липня 2021 року                                                                    №108

 

Про  схвалення Положення

про резервний фонд сільського бюджету

Зорянської сільської  ради

 

 

Керуючись статтею 24 Бюджетного кодексу України та постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 415 «Про схвалення Порядку використання коштів резервного фонду бюджету», статтями 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет Зорянської сільської ради

 

ВИРІШИВ:

 

  1. Схвалити Положення про резервний фонд сільського бюджету Зорянської сільської ради з наступним розглядом на черговій сесії сільської ради.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на начальника фінансового відділу Зорянської сільської ради Ніну БОРОДІНУ.

 

 

 

Зорянський  сільський  голова                                Михайло ОЛІЙНИК

 

 

 

                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення виконавчого комітету Зорянської сільської ради «Про схвалення Положення про резервний фонд сільського бюджету Зорянської сільської ради »

 

  1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Керуючись статтею 24 Бюджетного кодексу України та постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 415 «Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету», статтями 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою затвердження Положення про резервний фонд сільського бюджету Зорянської сільської ради, з метою упорядкування процесів використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань та функцій, що здійснюються Зорянською сільською радою протягом бюджетного періоду.

  1. Мета і шляхи її досягнення

Рішенням схвалюється Порядок використання коштів резервного фонду сільського бюджету Зорянської сільської ради, який визначає взаємовідносини між різними учасниками бюджетного процесу в частині спрямування коштів з резервного фонду.

  1. Стан нормативно-правової бази у сфері правового регулювання

            Відповідно до статті 24 Бюджетного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 415 «Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету», статтей 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

. 4.  Фінансово-економічне обґрунтування

Дотримання норм чинного бюджетного законодавства України.

5. Позиція заінтересованих органів

В реалізації розпорядження зацікавлені орган місцевого самоврядування - Зорянська сільська рада, фінансовий відділ Зорянської сільської ради.

6. Регіональний аспект

Організація бюджетного процесу в територіальній громаді Зорянської сільської ради.

7. Громадське обговорення

Проєкт рішення не потребує громадського обговорення.

8. Прогноз результатів

 

Прийняття даного рішення забезпечить можливість розгляду даного питання на черговій сесії Зорянської сільської ради з метою затвердження Положення про резервний фонд сільського бюджету Зорянської сільської.

 

 

 

Начальник фінансового відділу

Зорянської сільської ради                                                             Ніна БОРОДІНА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

                                                                                        до рішення виконкому

від 15.07.2021 року №108

                                                                 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про резервний фонд сільського бюджету Зорянської сільської ради

 

1.Загальні положення

 

1.1. Це Положення визначає порядок утворення резервного фонду сільського бюджету Зорянської сільської ради, напрями використання коштів резервного фонду і встановлює процедури, пов’язані з виділенням коштів з резервного фонду та звітуванням про їх використання.

1.2. Резервний фонд формується для здійснення непередбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету на відповідний бюджетний період.

1.3. Резервний фонд створюється за рішенням Зорянської сільської ради і не може перевищувати 1 відсотка обсягу видатків загального фонду сільського бюджету Зорянської сільської ради на відповідний бюджетний період.

1.4. Резервний фонд встановлюється рішенням Зорянської сільської ради про бюджет на відповідний бюджетний період загальною сумою.

1.5. Розподіл бюджетного призначення резервного фонду провадиться за розпорядженням сільського голови Зорянської сільської ради з подальшим затвердженням на черговій, позачерговій сесії ради.

 

           2.Напрями та умови використання коштів з резервного фонду

 

2.1. Кошти резервного фонду можуть використовуватися на здійснення:

2.1.1. Заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціально-політичного характеру;

2.1.2. Заходів, пов’язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, на основі даних моніторингу, експертизи, досліджень та прогнозів щодо можливого перебігу подій з метою недопущення їх переростання у надзвичайну ситуацію техногенного та природного характеру або пом'якшення її можливих наслідків;

2.1.3. Інших непередбачених заходів, які відповідно до законів можуть здійснюватися за рахунок коштів бюджету Зорянської сільської ради, але не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету, тобто на момент затвердження бюджету не було визначених актами Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Рівненської обласної державної адміністрації, сільської ради, підстав для проведення таких заходів.

2.2. До непередбачуваних заходів, визначених у підпункті 2.1.3. пункту 2.1. цього Положення, не можуть бути віднесені:

обслуговування та погашення боргу місцевого самоврядування;

додаткові заходи, що забезпечують виконання бюджетної програми (функції), призначення на яку затверджено у місцевому бюджеті;

капітальний ремонт або реконструкція, крім випадків, пов'язаних з ліквідацією надзвичайних ситуацій та проведенням заходів, пов'язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

придбання житла, крім випадків відселення мешканців з аварійних будинків унаслідок надзвичайної ситуації;

надання гуманітарної чи іншої допомоги, крім випадків, коли рішення про надання такої допомоги прийнято Зорянською сільською радою.

2.3. За рахунок коштів резервного фонду можуть відшкодовуватися витрати на здійснення заходів на суму фактичної кредиторської заборгованості станом на 1 січня поточного бюджетного періоду, щодо фінансування яких прийнято рішення про виділення коштів з резервного фонду в минулому бюджетному періоді, але платежі з бюджету не були проведені або були проведені частково, про що приймається відповідне рішення.

2.4. Рішення про виділення коштів з резервного фонду приймається тільки в межах призначення на цю мету у місцевому бюджеті на відповідний бюджетний період, і втрачає чинність після закінчення відповідного бюджетного періоду.

2.5 .Кошти з резервного фонду виділяються на безповоротній основі або на умовах повернення, про що зазначається у рішенні про виділення коштів з резервного фонду.

Кошти із резервного фонду суб'єктам господарської діяльності недержавної форми власності або суб'єктам господарської діяльності, у статутному фонді яких корпоративні права держави становлять менше ніж 51 відсоток, виділяються через головних розпорядників бюджетних коштів лише на умовах повернення.

 

3. Подання та розгляд звернень про виділення коштів з резервного фонду місцевого бюджету

 

3.1. Звернення про виділення коштів з резервного фонду подаються підприємствами, установами, організаціями (далі - заявники) до апарату Зорянської сільської ради.

3.2. У зверненні зазначається:

напрям використання коштів резервного фонду;

головний розпорядник бюджетних коштів, якому пропонується виділити кошти з резервного фонду (у разі необхідності);

обсяг асигнувань, який пропонується надати з резервного фонду, в тому числі на умовах повернення;

підстави для здійснення заходів за рахунок коштів місцевого бюджету;

інформація про можливість (неможливість) фінансування зазначених заходів за рахунок інших джерел та наслідки у разі, коли кошти з резервного фонду не будуть виділені.

3.3. До звернення обов'язково додаються:

розрахунки обсягу коштів з резервного фонду;

перелік невідкладних (першочергових) робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, заходів, пов'язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, та інших заходів;

документи, що підтверджують отримані суми страхового відшкодування (у разі відсутності договору страхування - пояснення заявника про причини не проведення страхування);

інша інформація, що підтверджує необхідність виділення коштів з резервного фонду на здійснення заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій з урахуванням факторів їх поширення, розміру завданих збитків та людських втрат і кваліфікаційних ознак надзвичайних ситуацій, проведення заходів, пов'язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, а також інших заходів.

У разі необхідності виділення коштів з резервного фонду бюджету за напрямами, передбаченими у підпункті 2.1.1. пункту 2.1. цього Положення, до звернення також обов'язково додаються:

акти обстеження та дефектні акти, що підтверджують розміри завданих збитків, затверджені в установленому порядку;

узагальнені кошторисні розрахунки на проведення аварійно-відбудовних та інших невідкладних робіт.

3.4. У разі необхідності виділення коштів з резервного фонду на цілі, передбачені у пункті 2.3. цього Положення, до звернення додаються документи, що підтверджують здійснення зазначених заходів та наявність фактичної кредиторської заборгованості.

3.5. Виконавчий комітет Зорянської сільської ради не пізніше ніж у триденний термін з дня отримання звернення дає доручення відділу архітектури, земельних відносин та житлово-комунального господарства, фінансовому відділу, відділу бухгалтерського обліку звітності та економіки Зорянської сільської ради для розгляду звернення та підготовки пропозицій для прийняття рішення про виділення коштів з резервного фонду. До виконання доручення в разі необхідності можуть залучатися інші  структурні підрозділи сільської ради. У разі потреби виконавчий комітет сільської ради запрошує експертів для підготовки експертних висновків стосовно звернення:

Після проведення експертизи зазначені експертні висновки надаються фінансовому відділу сільської ради.

3.6. На основі отриманих матеріалів фінансовий відділ готує пропозиції щодо підстав виділення коштів з резервного фонду, можливості здійснення відповідних заходів за рахунок інших джерел, можливого обсягу виділення асигнувань з резервного фонду надсилає їх у тижневий термін сільському голові.

3.7.Виконавчий комітет сільської ради за результатами розгляду звернення та з урахуванням експертних висновків, отриманих від органів, визначених у пункті 3.5. цього Положення, та пропозицій фінансового відділу сільської ради, робить узагальнений висновок щодо підстав виділення коштів з резервного фонду, правильності поданих розрахунків та можливого обсягу виділення асигнувань з резервного фонду, а також щодо оцінки наслідків у разі не виділення коштів на такі заходи з резервного фонду.

3.8.У разі недотримання заявником вимог, установлених пунктами 2.1., 2.2., 2.3., 2.4., 2.5. цього Положення, або невідповідності матеріалів звернення вимогам, зазначеним у пунктах 3.2., 3.3. цього Положення, відповідальний виконавець, визначений в дорученні щодо розгляду звернення та підготовки пропозиції для прийняття рішення про виділення коштів з резервного фонду, повертає подані матеріали заявникові для доопрацювання, зазначивши причини їх повернення, та доповідає про це виконавчому комітету.

 

4. Підготовка та прийняття рішення про виділення коштів з резервного фонду

 

4.1. Начальник фінансового відділу голови готує матеріали на розгляд  виконавчого комітету сільської ради про виділення коштів з резервного фонду.

У разі визнання доцільності та можливості виділення коштів з резервного фонду фінансовий відділ сільської  ради готує відповідний проект розпорядження голови , в якому повинно бути визначено:

головного розпорядника бюджетних коштів, якому виділяються кошти з резервного фонду;

напрям використання коштів з резервного фонду;

обсяг коштів, який пропонується надати з резервного фонду;

умови повернення коштів, виділених з резервного фонду.

4.2.Фінансовий відділ  погоджує проєкт розпорядження про виділення коштів з резервного фонду.

4.3. Сільський голова  приймає розпорядження про виділення коштів з резервного фонду виключно за наявності висновків фінансового відділу.

 

5. Виділення коштів з резервного фонду, ведення обліку та звітності

 

5.1.Після прийняття розпорядження про виділення коштів з резервного фонду:

5.1.1.Головний розпорядник бюджетних коштів довідки про внесення змін до розпису сільського бюджету згідно із зазначеним розпорядженням;

5.1.2.Фінансовий відділ визначає  код програмної та функціональної класифікації видатків і кредитування бюджету відповідно до напряму використання коштів резервного фонду, затвердженого зазначеним розпорядженням і вносить в установленому порядку зміни до розпису бюджету.

 5.2. Фінансовий відділ  після внесення змін до розпису сільського бюджету здійснює фінансування головного розпорядника коштів.

5.3. Головний розпорядник коштів резервного фонду забезпечує цільове використання асигнувань та подання звітності в установленому порядку.

 

 

 

 

Зорянський сільський голова                                     Михайло ОЛІЙНИК


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь