Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Рішення сесії №458 «Рішення сесії №458 від 27 липня 2021 року "Про затвердження Програми «Дитяче харчування в закладах загальної середньої освіти» Зорянської сільської ради на 2022-2024 роки"»

Кількість переглядів: 392
Скликання: 8 скликання
Сесія: 10 сесія
Тип документу: Рішення сесії
Дата: 27.07.2021
Номер документу: 458
Назва документу: Рішення сесії №458 від 27 липня 2021 року "Про затвердження Програми «Дитяче харчування в закладах загальної середньої освіти» Зорянської сільської ради на 2022-2024 роки"
Прикріплені файли:
  1. Рішення сесії №458 від 27 липня 2021 року "Про затвердження Програми «Дитяче харчування в закладах загальної середньої освіти» Зорянської сільської ради на 2022-2024 роки" (0.04 МБ)
  2. Список поіменного голосування (0.02 МБ)

 

                                 УКРАЇНА                                       

ЗОРЯНСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ

РІВНЕНСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

(восьме скликання)

 

РІШЕННЯ

 

 

27 липня   2021 року                                                                             № 458

 

Про затвердження Програми

«Дитяче харчування в  закладах

загальної середньої освіти»

Зорянської сільської ради

на  2022-2024 роки

 

         Відповідно до Закону України «Про освіту», «Про дошкільну освіту»,  «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону дитинства», «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIIІ, «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи  міжбюджетних відносин» від 28 грудня 2014 року № 79-VIIІ, Постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість»(зі змінами),розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 №865-р. «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах»  (зі змінами);спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» та за погодженням із постійними комісіями Зорянська сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму «Дитяче харчування в  закладах загальної середньої освіти»  Зорянської сільської ради на 2022-2024 роки, що додається.
  2. Керівникам закладів забезпечити належну організацію харчування дітей в закладах загальної середньої освіти у порядку, визначеному законодавством.
  3. Бухгалтерії відділу освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму щорічно при формуванні та внесенні змін до сільського бюджету на 2022-2024 роки передбачати кошти на фінансування Програми і забезпечувати їх цільове використання.
  4. Відділу відділу освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради інформувати про хід виконання Програми щорічно  до 25 грудня.
  5. Начальнику відділу організаційного забезпечення, документообігу, мобілізаційної роботи, інформаційної діяльності, комунікацій з громадськістю та доступу до публічної інформації Зоряні НАЗАРЕЦЬ оприлюднити дане рішення  на офіційному веб-сайті Зорянської сільської ради згідно з чинним законодавством.
  6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії Зорянської сільської ради з питань освіти, охорони здоров’я, культури, фізкультури та спорту (голова комісії – Микола САСЬКО), з питань соціально-економічного та культурного розвитку, бюджету та фінансів (голова комісії – Людмила ГОРОБЕЦЬ).

 

 

 

Зорянський сільський голова                            Михайло ОЛІЙНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

                                                                                                                           до рішення Зорянської сільської ради

 27.07.2021  № 457

 

ПРОГРАМА

«Дитяче харчування в  закладах загальної середньої освіти»

 Зорянської сільської ради

на 2022-2024 роки


 Паспорт Програми

 

Назва Програми

Програма «Дитяче харчування в  закладах загальної середньої освіти»  Зорянської сільської ради на 2022-2024роки.

Підстава до розробки Програми

Відповідно до Закону України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про місцеве самоврядування», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», “Про охорону дитинства”, “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям”, «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»,  “Про внесення змін до де яких законодавчих актів України” від 24 грудня 2015 року №911-VIII, постанова Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 року №856 “Про організацію харчування окремих категорій учнів у загально освітніх навчальних закладах”, накази Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329 “Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних  та оздоровчих закладах”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за №661/10941, Міністерства освіти і науки України від 21 листопада 2002 року № 667 “Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернат них навчальних закладах”,зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06 грудня 2002 року

за №953/7241."

 

Головна мета Програми

Створення умов для збереження здоров’я дітей,підвищення рівня організації харчування,забезпечення раціональним та якісним харчуванням, впровадження нових технологій приготування їжі й форм обслуговування дітей

Закладів освіти.

Строки реалізації      Програми

2022 - 2024 роки

Джерела фінансування

Кошти субвенції з державного бюджету, з бюджету Зорянської сільської ради та джерела фінансування, що не забороні законодавством.

Обсяги фінансування

Обсяг коштів на кожний окремий рік розглядається у встановленому чинним

законодавством порядку.

Очікувані кінцеві

1.Створення єдиної системи харчування.

результати реалізації Програми

2.Забезпечення безкоштовним харчуванням учнів із    числа         дітей-сиріт,         дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими

 

освітніми      потребами,     які      навчаються у

 

cпеціальних та інклюзивних класах,       дітей з

 

інвалідністю, дітей, батьки яких є учасниками

 

АТО/ООС, учнів 1-4 класів, 5-11, які не належать до вказаних вище категорій,

 

але вкрай потребують безоплатного харчування на основі довідки органів місцевого

 

самоврядування.

 

3.Створення умов,  що   сприяють   зміцненню

 

здоров'я дітей, їх гармонійному розвитку.

 

4.Збільшення кількості дітей, охоплених гарячим харчуванням.

 

5.Поліпшення якості харчування дітей.

 

6.Формування навичок правильного та здорового харчування.

 

7.Впровадження нових технологій в організації

 

харчування.

 

 

  1. Загальні положення

Програма “Дитяче харчування в  закладах загальної середньої освіти ” на 2022-2024 роки (далі- Програма) розроблена відповідно до Закону України «Про освіту», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII, «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України що до реформи між бюджетних відносин» від 28 грудня 2014 року № 79-VIII, Постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (зі змінами), розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 №865-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва»,  наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядкувстановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (зі змінами); спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. У контексті формування гармонійно розвиненої особистості постає питання створення умов для збереження здоров’я дітей, їх всебічного розвитку, навчання і виховання. Одним із основних факторів впливу на здоров’я дітей є забезпечення їх повноцінним і раціональним харчуванням.

Державою гарантується забезпечення харчування учнів, категорії яких визначені чинним законодавством України, тому організація харчування дітей у навчальних закладах належить до пріоритетних завдань місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Відділ освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради та керівники навчальних закладів забезпечують координацію процесу організації харчування, контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до харчоблоків, організацію безоплатного харчування учнів пільгових категорій відповідно до вимог чинного законодавства України.

 

Заклади освіти  мають приміщення їдалень та обідні зали, в яких

створені відповідні умови для організації харчування дітей.

Першочерговим завданням  є створення єдиної системи організації харчування, яка дозволить удосконалити діючу систему організації харчування, поліпшити контроль за якістю сировини й готової продукції, а також дасть змогу впровадити єдине циклічне меню у всіх освітніх закладах, і водночас, забезпечить ефективне і прозоре використання бюджетних коштів.

У разі, якщо вартість закупівлі продуктів харчування не підпадає підсферу застосування Закону України «Про здійснення державних закупівель”, закупівлі, в міру можливості, здійснюватимуться у постачальників, які зареєстровані у Рівненському районі, або/чи у постачальників, які здійснюватимуть постачання продуктів харчування власним транспортом безпосередньо до навчальних закладів району за асортиментом та в кількості, визначеному відділом освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради.

Розробка Програми обумовлена необхідністю створення умов для організації повноцінного і якісного харчування дітей.

  1. Мета та основні завдання Програми

Основна мета Програми - це створення умов для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення раціональним і якісним харчуванням, впровадження нових технологій приготування їжі й форм обслуговування дітей навчальних закладів.

Основними завданнями Програми є:

  1. створення єдиної системи харчування;
  2. удосконалення управління системою організації харчування, оптимізації витратна її функціонування.
  3. створення  умов для повноцінного харчування дітей;
  4. збільшення кількості дітей, охоплених харчуванням;
  5. забезпечення безкоштовним харчуванням учнів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми, потребами, які навчаються у спеціальних інклюзивних класах, дітей з інвалідністю, дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції АТО/ООС, учнів 1-4 класів та 5-11 класів, які не належать до вказаних вище категорій, але вкрай потребують безоплатного харчування на основі довідки органів місцевого самоврядування.

 

Реалізація Програми дасть змогу:

 

  1. створити єдину систему харчування;
  2.  забезпечити безкоштовним харчуванням учнів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних, дітей з інвалідністю, дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції АТО/ООС, учнів 1-4 класів та 5-11 класів, які не належать до вказаних вище категорій, але вкрай потребують безоплатного харчування на основі довідки органів місцевого самоврядування;
  3. створити умови, що сприяють зміцненню здоров'я дітей, їх

гармонійному розвитку;                                                                   

  1. поліпшити якість харчування дітей;
  2. формувати навички правильного та здорового харчування;
  3. впроваджувати нові технології  в організації харчування.

Доцільність створення даної Програми обумовлена:

  1. турботою про збереження та поліпшення стану здоров’я дітей;

    « повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь