Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Рішення сесії №459 «Рішення сесії №459 від 27 липня 2021 року "Про затвердження Програми «Шкільний автобус» на 2022-2024 роки"»

Кількість переглядів: 267
Скликання: 8 скликання
Сесія: 10 сесія
Тип документу: Рішення сесії
Дата: 27.07.2021
Номер документу: 459
Назва документу: Рішення сесії №459 від 27 липня 2021 року "Про затвердження Програми «Шкільний автобус» на 2022-2024 роки"
Прикріплені файли:
  1. Рішення сесії №459 від 27 липня 2021 року "Про затвердження Програми «Шкільний автобус» на 2022-2024 роки" (0.04 МБ)
  2. Список поіменного голосування (0.02 МБ)

 

                                                                                         УКРАЇНА                                       

ЗОРЯНСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ

РІВНЕНСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

(восьме скликання)

 

Р І Ш Е Н Н Я


  27 липня  2021 року                                                                                 № 459

 

  Про  затвердження Програми

 «Шкільний автобус»  на 2022-2024 роки

 

Відповідно  до постанови Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 31 «Про затвердження державної  цільової програми «Шкільний автобус», з метою реалізації положень статей 19, 20 Закону України «Про освіту», статті 21 Закону України «Про загальну середню освіту» та прав громадян на здобуття повної загальної середньої освіти, організації безоплатного підвезення учнів та педагогічних працівників закладів  освіти до місць навчання і додому, керуючись пунктом 16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та з метою оптимізації мережі сільських шкіл, удосконалення організації освітнього  процесу та за погодженням із постійними комісіями Зорянська сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програму  «Шкільний автобус»  на 2022-2024 роки (додаток ).
  2. Відділу освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму  Зорянської сільської ради , керівникам закладів освіти забезпечити виконання передбачених Програмою заходів.
  3. Бухгалтерії відділу освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму щорічно при формуванні та внесенні змін до сільського бюджету на 2022-2024 роки передбачати кошти на фінансування Програми і забезпечувати їх цільове використання.
  4. Відділу відділу освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради інформувати про хід виконання Програми щорічно  до 25 січня.
  5. Начальнику відділу організаційного забезпечення, документообігу, мобілізаційної роботи, інформаційної діяльності, комунікацій з громадськістю та доступу до публічної інформації Зоряні НАЗАРЕЦЬ оприлюднити дане рішення  на офіційному веб-сайті Зорянської сільської ради згідно з чинним законодавством.
  6. Контроль за виконанням рішення  покласти  на постійну комісію з питань  соціально-економічного та культурного розвитку, бюджету та фінансів (голова комісії – Людмила ГОРОБЕЦЬ) та комісію з питань  освіти, охорони здоров’я, культури, фізкультури та спорту (голова комісії – Микола САСЬКО).

 

Зорянський сільський голова                                      Михайло  ОЛІЙНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                    Додаток

до рішення Зорянської сільської ради 

27.07. 2021року № 459

 

 

ПРОГРАМА
«ШКІЛЬНИЙ АВТОБУС
»

на 2022-2024 роки

 

І.  Паспорт Програми

 

1.

Повна назва Програми

Програма «Шкільний автобус» на 2022 - 2024 р.р.

 

2.

Ініціатор розроблення Програми

Зорянська сільська рада

3.

Розробник Програми

Відділ освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради

4.

Відповідальні виконавці Програми

Відділ освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради

5.

Головна мета Програми

Забезпечення у сільській місцевості регулярного безкоштовного перевезення до місць навчання, роботи і додому здобувачів освіти, вихованців та педагогічних працівників, дітей дошкільного віку.

6.

Термін реалізації Програми

три роки

 

7.

Джерела фінансування

Витрати на реалізацію Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством

8.

Обсяг фінансових ресурсів, для реалізації Програми

7952,9 тис.грн.

 

 

 

                                                   

ІІ. Загальні положення

Програма «Шкільний автобус на 2022-2024 рр.» (далі - Програма) розроблена відповідно до Закону України «Про освіту» стаття 13 розділу ІІ, стаття 56 розділу VI, Закону України «Про повну загальну  середню освіту» стаття 8 розділу ІІ, стаття 20 розділу IV,  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стаття 32 , Державної цільової соціальної програми «Шкільний автобус», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 31 «Про затвердження Програми «Шкільний автобус» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 614 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 31»).

У Програмі враховані основні положення, завдання і напрямки, що визначені:

  • статтею 23,52,53 «Конституція України»
  • статтею 3,4 розділу І, ст. 13,19 розділу ІІ, ст. 25 розділу ІІІ, ст.56 розділу VI, ст..78,79 розділу Х Закону України "Про освіту".
  •  статтею  8 розділу ІІ,  статтею 20 розділу IV Закону України "Про повну  загальну середню освіту";
  • статтею 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»;
  • статтею 20 Закону України «Про позашкільну освіту»;
  • Державною цільовою соціальною програмою «Шкільний автобус», затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 31 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 614 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 31»).

Програма спрямована на організацію регулярного безкоштовного підвезення до місць навчання і додому учнів загальноосвітніх та позашкільних закладів, дітей ЗДО, які проживають на території Зорянської сільської ради, педагогічних працівників до місць роботи та у зворотному напрямку, а також забезпечення організації підвезення учнів загальноосвітніх та позашкільних закладів на олімпіади, турніри, спортивні змагання, конкурси, фестивалі та організацію підвезення педагогічних працівників на різні форми методичної роботи: фестивалі, конкурси, конференції, творчі зустрічі тощо.

Належна організація підвезення дітей, які проживають за межею пішохідної доступності (2 км.), до  закладів освіти сприятиме проведенню оптимізації мережі загальноосвітніх закладів, створенню умов для безпеки дітей, збереження їх здоров’я, а також ефективному використанню бюджетних коштів, кадрового потенціалу педагогічних працівників та розширить можливості для гурткової та позашкільної роботи, а також створення оптимальних умов для здобуття якісної середньої освіти  в сільській місцевості.

Організацію перевезення учнів і педагогічних працівників  здійснюється шляхом використання автобусів Зорянської сільської   ради.

 

 

 

  1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Основна проблема , на вирішення якої спрямована Програма – це підвіз учнів з віддалених населених пунктів до місць навчання.

Шкільний автобус є спеціальним транспортним засобом для регулярних перевезень, що здійснюються за встановленим маршрутом і розкладом, з посадкою і висадкою дітей і педагогів на передбачених маршрутом зупинках до місць навчання і додому, а також для організації екскурсійних поїздок, здійснення нерегулярних перевезень здобувачів освіти  та педагогів до місць проведення позакласних і позашкільних, районних, зональних та обласних виховних, культурно-масових заходів і спортивних змагань, забезпечення участі учасників освітнього процесу в нарадах, семінарах, конференціях, інших заходах районного і обласного рівнів; організації підвезення учасників зовнішнього незалежного оцінювання до пунктів тестування та в зворотному напрямку, забезпечення участі учасників освітнього процесу в триденних польових зборах,  забезпечення перевезення творчих колективів для участі в заходах культурно - мистецького спрямування, спортивних колективів для участі у змаганнях територіального та регіонального рівнів.

Оптимізація мережі закладів загальної середньої освіти  - один із шляхів забезпечення доступної та якісної освіти.

Програма може доповнюватися, змінюватися відповідно до порядку, установленого чинним законодавством України.

Розроблення Програми зумовлено необхідністю модернізації системи освіти, переорієнтації на забезпечення якісної освіти та справедливого доступу до неї.

Виконання Програми дасть змогу створити умови для забезпечення у сільській місцевості регулярного перевезення до місць навчання учнів і педагогічних працівників, що сприятиме належним умовам для отримання учнями повноцінної загальної середньої освіти у сільській місцевості.

 

 

  1. Мета та завдання Програми

 Мета

  • Виконання вимог законодавства щодо забезпечення у сільській місцевості регулярного  безоплатного перевезення до  місць навчання і додому учнів та педагогічних працівників.
  • Підвищення освітнього рівня сільського населення;
  • Раціональне використання кадрового потенціалу педагогічних працівників закладів освіти  у сільській місцевості.
  • Створення рівних можливостей для всіх громадян, які проживають і постійно працюють у сільській місцевості, в задоволені соціальних та культурно-освітніх потреб.
  • Формування належної соціальної інфраструктури села.
  • Створення оптимальних умов для здобуття якісної  повної загальної середньої освіти в сільській місцевості.

Завдання: 

  1. Організація безпечного, регулярного і безкоштовного перевезення учнів та педагогічних працівників  закладів загальної середньої та дошкільної освіти до місця навчання, роботи і додому;
  2. Сприяння в реалізації громадянами права щодо рівного доступу до якісної та безкоштовної повної  загальної середньої освіти;
  3. Створення умов для організації профільного навчання учнів старшої школи.

 

 ІV. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсяги та джерела фінансування, строки та етапи виконання Програми

  1. Досягнення  мети буде забезпечено шляхом:
  • розроблення і затвердження Положення про порядок та  використання шкільних автобусів, паспортів та спеціалізованих транспортних маршрутів для перевезення учнів, дітей  та педагогічних працівників;
  •  закупівля автобусів, які відповідають технічним вимогам ДСТУ 7013:2009 «Автобуси спеціалізовані для перевезення школярів»;
  • раціонального використання наявних автобусів шляхом коригування розкладу уроків та режиму освітнього  процесу;
  • перегляду закріплених за закладом загальної середньої освіти  територій обслуговування з урахуванням потреби в організації перевезення учнів та педагогічних працівників у сільській місцевості;
  • здійснення розподілу транспортних засобів щодо забезпечення  підвозу між закладами освіти відповідно до потреб;
  • вирішення питання матеріально-технічного та кадрового забезпечення виконання програми;
  • передбачення щороку, під час формування проєктів місцевих бюджетів видатків, які  пов’язані  із забезпеченням регулярного безоплатного перевезення до місць навчання і додому учнів,  дітей  та педагогічних працівників;
  • закупівлі автобусів для організації підвезення учнів та педагогічних працівників відповідно до вимог чинного законодавства.

 

  1. Реалізація завдань та заходів програми буде здійснюватися за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.

Щорічно, при формуванні та внесенні змін до місцевого бюджету вносити пропозиції щодо фінансування заходів Програми.

Прогнозований обсяг коштів, що планується залучити для фінансування заходів програми за рахунок зазначених джерел фінансування, передбачається у сумі_7952,9 тис. грн. (додаток 1), із них:

Кошти місцевого бюджету та інші джерела надходжень:

2022 рік –  7182,7     тис. грн.

  1.   рік – 372,4    тис. грн.
  2.  рік – 397,8  тис. грн.

 

Фінансування заходів Програми здійснюється відповідно до законодавства за рахунок коштів бюджету Зорянської сільської ради на відповідні цілі в межах запланованих видатків на відповідний рік

 

 

V.      Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координація процесом реалізації Програми «Шкільний автобус» проводиться за принципами єдності управління, персональної відповідальності, прозорості та поточної координації дій.

Контроль за виконанням Програми «Шкільний автобус» здійснюється Зорянською сільською радою та відділом освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради

Відділ освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради щорічно до 25 січня  інформує відповідні  постійні депутатські комісії про хід виконання Програми.

 

VІ. Очікувані результати виконання програми

Виконання програми дасть можливість:

 

  1. Забезпечити  соціальний захист учасників освітнього  процесу, припинити негативний процес у соціальній сфері села, досягнути позитивних зрушень у забезпеченні життєдіяльності сільського населення.
  2. Створити у сільській місцевості належні умови для здобуття учнями якісної  та доступної повної загальної середньої освіти.
  3. Придбати новий шкільний автобус.
  4. Провести оптимізацію закладів загальної середньої освіти.

 

 

 

 

 

 

Начальник відділу освіти, сімї,

молоді, спорту, культури та туризму               Олена ШКІНДЕР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

              Додаток 1

до Програми

        

 

 

Ресурсне забезпечення

 програми „Шкільний автобус” на 2022-2024 роки

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь