Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Рішення сесії №467 «Рішення сесії №467 від 27 липня 2021 року "Про затвердження Положення про порядок надання дозволу на виїзну (виносну) торгівлю та проведення ярмарків у населених пунктах Зорянської сільської ради"»

Кількість переглядів: 367
Скликання: 8 скликання
Сесія: 10 сесія
Тип документу: Рішення сесії
Дата: 27.07.2021
Номер документу: 467
Назва документу: Рішення сесії №467 від 27 липня 2021 року "Про затвердження Положення про порядок надання дозволу на виїзну (виносну) торгівлю та проведення ярмарків у населених пунктах Зорянської сільської ради"
Прикріплені файли:
  1. Рішення сесії №467 від 27 липня 2021 року "Про затвердження Положення про порядок надання дозволу на виїзну (виносну) торгівлю та проведення ярмарків у населених пунктах Зорянської сільської ради" (0.03 МБ)
  2. Список поіменного голосування (0.02 МБ)

 

У К Р А Ї Н А

ЗОРЯНСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

( восьме скликання)

 

РІШЕННЯ

 

27 липня 2021 року                                                                                       № 467

 

Про затвердження Положення

про порядок надання дозволу

на виїзну (виносну) торгівлю

та проведення ярмарків у населених пунктах

Зорянської сільської ради

 

        З метою поліпшення торгівельного обслуговування населення, захисту споживчого ринку від неякісних та небезпечних товарів, створення максимальних зручностей для покупців, на підставі Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про захист прав споживачів», Постанови Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення», керуючись п. 20 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з постійними комісіями Зорянська сільська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Положення про порядок надання дозволу на виїзну (виносну) торгівлю та проведення ярмарків у населених пунктах  Зорянської сільської ради, що додається.
  2. Визнати таким, що втратило чинність рішення Зорянської сільської ради від 26.02.2021 року №206.
  3. Виконавчому комітету спільно з депутатським корпусом доручити затвердити місце для торгівлі в кожному населеному пункті Зорянської сільської ради.
  4. Відділу земельних відносин та житлово- комунального господарства                                              Зорянської сільської ради інформувати про хід виконання Програми щорічно  до 25 грудня.
  5. Начальнику відділу організаційного забезпечення, документообігу, мобілізаційної роботи, інформаційної діяльності, комунікацій з громадськістю та доступу до публічної інформації Зоряні НАЗАРЕЦЬ оприлюднити дане рішення  на офіційному веб-сайті Зорянської сільської ради згідно  з чинним законодавством.
  6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з житлово-комунального господарства, побутового, торгівельного обслуговування, громадського харчування, транспорту та зв’язку   (голова – Микола ДАРМОРОСТ).

 

Зорянський сільський голова                                   Михайло ОЛІЙНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення  Зорянської сільської ради

 27.07.2021 № 467

  1. Загальні положення

1.1. Положення про порядок організації виїзної (виносної) торгівлі та проведення ярмарків Зорянської сільської ради (далі – Положення) визначає основні вимоги щодо порядку організації виїзної (виносної) торгівлі та проведення ярмарків підприємствами, організаціями незалежно від форм власності, громадянами, підприємцями, що здійснюють діяльність на території Зорянської сільської ради (далі – суб’єкти). Дане Положення визначає вимоги до організації виїзної(виносної) торгівлі на території Зорянської сільської ради і є обов’язковим для виконання.

1.2. Виїзна (виносна) торгівля є різновидом дрібнороздрібної торгівлі, тобто різновидом торгівлі через дрібнороздрібну торговельну мережу. Роздрібна торгівля через дрібнороздрібну торговельну мережу є однією з форм позамагазинного продажу товарів.

Порядок провадження торговельної діяльності за межами торговельних приміщень на території об’єктів благоустрою Зорянської сільської ради (далі Порядок) розроблено відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», законів України «Про благоустрій населених пунктів», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про адміністративні послуги», Постанови Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 року № 833 “Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення”, наказу Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 08.07.96р. №369 «Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі» та інших нормативних актів.

2.Основні терміни

2.1. Торгівля поза магазинами (включаючи пересувну мережу) — сукупність нестаціонарних, пересувних пунктів з продажу товарів, які пристосовані для тривалої роздрібної торгівлі товарами населенню на розвіз або рознос (лотки, розкладки, стенди, палатки, автомагазини, автофургони, літні майданчики тощо), через торгові автомати.

2.2. Засоби пересувної мережі – автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики, тощо.

2.3. Виїзна торгівля – торгівля за межами торговельного приміщення через різні засоби пересувної мережі для дрібної торгівлі: автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

2.4. Виносна торгівля — торгівля за межами торговельного приміщення; біля стаціонарного закладу торгівлі або ресторанного господарства, продукцією, що реалізується у даному закладі.

2.5. Дозвіл на право розміщення об’єкта виїзної (виносної) торгівлі (далі-Дозвіл) є безоплатним дозвільним документом, який надає право його власнику на експлуатацію тимчасового об’єкта виїзної (виносної) торгівлі. Дозвіл видається за встановленою формою, затвердженою рішенням виконавчого комітету Зорянської сільської ради

2.6. Схема розміщення об’єкта виїзної(виносної) торгівлі, – схема розміщення, виконана замовником у довільній формі на топографо-геодезичній основі із зазначенням заходів щодо благоустрою та озеленення території, прилеглої до об’єкта (розташування квітників, під’їздів, урн, влаштування дорожнього покриття або мощення фігурними елементами мощення тощо);

2.7. Інші терміни, що не визначені у цьому Порядку, вживаються у значенні, передбаченому чинним законодавством.

  1. Порядок провадження торговельної діяльності за межами торговельних приміщень на території Зорянської сільської ради

3.1.Умови розміщення пунктів виїзної торгівлі

3.1.1. Розміщення об’єктів виносної та виїзної торгівлі здійснюється відповідно до вимог будівельних, санітарних, пожежних, інших норм і правил, а також з врахуванням вимог інших актів, прийнятих у межах компетенції органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

3.1.2. Об’єкти виїзної (виносної) торгівлі повинні мати належний естетичний вигляд, відповідати вимогам правил торгівлі та нормативних документів щодо санітарії, охорони праці, техніки безпеки.

3.1.3. Протягом дня та після закінчення роботи господарюючий суб’єкт повинен забезпечувати чистоту на прилеглій до пункту виїзної (виносної) торгівлі території. У випадках порушення Правил благоустрою міста суб’єкт, який здійснює торгівлю буде притягнутий до адміністративної відповідальності, згідно статті 152 КУпАП.

3.1.4. Розміщення пунктів виїзної торгівлі дозволяється в районах вулиць, площ та інших орієнтирів, що вказані в дозволах, за умови дотримання правил безпеки руху транспорту й пішоходів.

3.1.5. Заборонено розміщення пунктів виїзної (виносної) торгівлі:

– в межах  комунікацій;

– на газонах, зелених насадженнях;

– на землях, обтяжених правами землекористувачів, без їх згоди;

– в природоохоронних зонах, охоронних зонах пам’ятників історії та культури

3.1.6 Реалізація картоплі, овочів, фруктів, плодів, ягід, баштанних культур в період сезонного продажу зі спеціальних контейнерів, сіток, піддонів, встановлюється не нижче 50 см від землі.

3.2. Умови провадження торговельної діяльності

3.2.1. Продаж товарів під час виїзної торгівлі здійснюється через засоби пересувної мережі – автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), торгівельні автомати, палатки, прилавки, столики, розноски, лотки, тощо.

3.2.2. Під час виїзної торгівлі дозволяється реалізація продовольчих і непродовольчих товарів тільки нескладного асортименту, яка проводиться згідно з правилами їх продажу.

Торгівлю продовольчими та непродовольчими товарами можливо здійснювати лише за умови, що продовольчі товари фасовані, мають герметичну (непошкоджену) упаковку і при цьому додержується принцип товарного сусідства.

При організації святкових заходів виїзну торгівлю дозволяється доповнити товарами наступного асортименту: шашлики, хот-доги з соусними начинками, піца з напівфабрикатів і гарячі напої на розлив (при наявності одноразового посуду), бутильована вода.

3.2.3. Під час виїзної торгівлі забороняється продаж:

– продовольчих товарів, якщо при їх продажу відсутні умови для дотримання санітарних норм і правил.

– без наявності сертифікатів і гігієнічних висновків на кожен вид і партію товарів які реалізуються.

– продаж товарів, вільна реалізація яких заборонена, а також тих, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, на яких строк придатності не зазначено або зазначено з порушенням вимог нормативних документів, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема, які засвідчують їх якість та безпеку;

– використання газобалонного обладнання для живлення кавомашини або іншого додаткового обладнання;

– продаж харчових продуктів і напоїв із застосуванням посуду одноразового використання за відсутності ємкостей для його збору і подальшої утилізації, а також повторне використання цього посуду.

3.2.4. Торгівля проводиться суб’єктами підприємницької діяльності (юридичними та фізичними особами), громадянами на території сіл після отримання дозволу(рішення) на право розміщення об’єкта виїзної (виносної) торгівлі.

3.2.5. Господарюючий суб’єкт при організації виїзної торгівлі, які безпосередньо здійснюють торгівлю через дрібнороздрібну торговельну шляхом використання засобів пересувної мережі повинні керуватися та дотримуватися вимог Законів України «Про захист прав споживачів», «Про споживчу кооперацію», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», «Про дорожній рух», Порядку провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 року № 833, Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, що затверджено наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 08 липня 1996 року   № 369, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 липня 1996 року за № 372/1397, інших нормативно-правових актів, які регулюють торговельну діяльність, Правилами дорожнього руху, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306, а також цим Порядком. Єдині правила ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 р. №198

3.2.7. Тимчасова (святкова) торгівля з лотків проводиться суб’єктами підприємницької діяльності з нагоди свят або інших культурно-масових заходів, які організовуються місцевою владою, підприємствами та установами.

3.2.8. У разі здійснення виїзної або виносної торгівлі на робочому місці продавця встановлюється табличка із зазначенням прізвища, імені та по батькові продавця, а також відомості про суб’єкта господарювання, що організував торгівлю:

  • для юридичної особи — найменування, адреса і номер телефону;
  • для фізичної особи – підприємця — прізвище, ім’я та по батькові, документ, що підтверджує державну реєстрацію і найменування органу, що здійснив таку реєстрацію.

3.2.9. Працівники, які безпосередньо здійснюють продаж продовольчих товарів із засобів пересувної мережі на товари, що одержані для продажу, повинні мати та пред’явити на вимогу контролюючого органу :

– документи, що засвідчують відповідність якості товарів вимогам нормативних документів.

– у випадках застосування пересувної мережі(транспортного засобу) свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу з відмітками про переобладнання транспортного засобу, видане у встановленому порядку підрозділами ДАІ МВС України, санітарний паспорт на автомобіль, виданий уповноваженим підрозділом Державної санітарно-епідеміологічної служби України;

– висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, виданий уповноваженим підрозділом Державної санітарно-епідеміологічної служби України;.

Суб’єкти господарювання (власники засобів пересувної мережі) повинні мати на всі товари, що реалізуються в цих засобах, вищезазначені документи.

3.2.10. Особи, які безпосередньо здійснюють продаж продовольчих товарів з засобів пересувної мережі підлягають в установленому порядку обов’язковому систематичному медичному обстеженню, результати якого заносяться в їх особисті медичні книжки, копія якої зберігається на робочих місцях працівників.

Особи, які не пройшли своєчасно чергове медичне обстеження, до роботи не допускаються.

3.2.11. На автотранспорт, що перевозить продовольчу сировину та продовольчі товари, повинен бути оформлений санітарний паспорт.

3.2.12. Торгівля із засобів пересувної мережі напоями на розлив, продовольчими товарами та продукцією громадського харчування без упаковки, не допускається без підключення до водопровідної та каналізаційної мережі, мати місця для миття рук, обладнання, інвентарю (або посуд одноразового використання), комплект миючих і дезинфікуючих засобів, бачки з кришками для збирання відходів.

Для приготування продукції повинна використовуватися питна вода, яка відповідає ДСанПіН

Працівники засобів пересувної мережі зобов’язані утримувати їх, а також навколишню територію в чистоті, стежити за якістю прийнятих і реалізованих харчових продуктів, суворо дотримуватись термінів реалізації та правил відпускання харчових продуктів, запобігати забрудненню продуктів, бути охайно одягненим, носити чистий санітарний одяг установленого зразка, спеціальний головний убір, нагрудний фірмовий знак, суворо дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки після кожної перерви в роботі та у міру необхідності.

3.2.13. Під час продажу товарів і після закінчення виїзної (виносної) торгівлі суб’єкт господарювання відповідає за підтримання чистоти та порядку на прилеглій до об’єкту торгівлі території. У випадках порушення Правил благоустрою громади  суб’єкт, який здійснює торгівлю буде притягнутий до адміністративної відповідальності, згідно статті 152 КУпАП.

3.2.14. Здійснення торговельної діяльності, за межами торговельних приміщень на території об’єктів благоустрою села, забороняється поза межами встановленими схемами дислокації нестаціонарних об’єктів торгівлі.

3.2.16. Забороняється зміна групи товарів об’єктів виносної та виїзної торгівлі без погодження із виконавчим комітетом Зорянської сільської ради

  1. Порядок отримання дозволу на право розміщення об’єкта виїзної (виносної) торгівлі

4.1. Для розміщення об’єктів виносної та виїзної торгівлі  суб’єкт господарювання необхідно отримати Дозвіл, для чого він  подає в Зорянську сільську раду.

4.1.2. Для отримання дозволу на розміщення виносної торгівлі, заявник подає наступні документи:

  • заява згідно з додатком до Порядку;
  • асортиментний  перелік продукції для реалізації;
  • витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

4.1.3. Для отримання дозволу на розміщення об’єкту виїзної торгівлі, заявник подає наступні документи:

  • заява згідно з додатком до Порядку;
  • копію санітарного паспорта автомобіля (при торгівлі з автотранспортних засобів продовольчими товарами);
  • документ про взяття на облік як платника податку;
  • документ щодо правовідносин між суб’єктом господарювання та працівником або особою, що здійснює торгівлю (не вимагається у разі здійснення такої торгівлі фізичною особою – підприємцем як працівником, що здійснює продаж безпосередньо);
  • схема розміщення об’єкта виїзної(виносної) торгівлі;
  • витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • погодження власника місця розташування об’єкта виїзної (виносної) торгівлі (уповноваженої особи);

4.1.4  Особливості тимчасової (святкової)торгівлі.

1) Суб’єкти підприємницької діяльності, які мають бажання здійснювати (виїзну, виносну) торгівлю з лотків під час проведення в місті культурно-масових заходів, повинні подати такі документи:

  • заяву на ім’я сільського голови;
  • витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • асортиментний перелік товарів.

2) Для організації (виїзної, виносної) торгівлі під час проведення культурно-масових заходів у селі Дозвіл оформляється, в якому зазначаються всі суб’єкти підприємницької діяльності, що здійснюватимуть торгівлю з лотків, а також час проведення цієї торгівлі. Копії дозволів надаються всім суб’єктам підприємницької діяльності, які братимуть участь у святковій торгівлі.

4.2. Відповідальність за підготовку Дозволу несе відділ  земельних відносин та житлово-комунального господарства Зорянської сільської ради

Граничний строк надання адміністративної послуги не повинен перевищувати тридцяти календарних днів з дня прийняття заяви.

Адміністративна послуга щодо видачі дозволу на провадження торговельної діяльності за межами торговельних приміщень на території об’єктів благоустрою  громади  надається безоплатно.

4.3. Рішення щодо надання дозволу та терміну дії дозволу приймається виконавчим комітетом за зверненням суб’єкта господарської діяльності. Термін дії дозволу не може перевищувати один календарний рік.

4.4. Після прийняття позитивного рішення, заявнику надається дозвіл, відповідно до розділу 2.5, даного Порядку.

4.5. У наданні дозволу може бути відмовлено з наступних підстав:

– подання встановленого пакету документів не в повному обсязі;

– виявлення недостовірної інформації в поданих документах;

– цільове призначення наявної в заявника земельної ділянки (у разі виносної торгівлі) не відповідає предмету дозволу;

– відсутність у переліку основних видів діяльності суб’єкта господарювання, згідно даних Єдиного державного реєстру, виду діяльності, що пов’язане із предметом дозволу.

4.6. У разі виникнення  підстав, передбачених пунктом

 4.5 Порядку, відділ земельних відносин та житлово-комунального господарства Зорянської сільської ради протягом десяти робочих днів, з дня реєстрації заяви, на адресу заявника готує обґрунтовану відмову.


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь