Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Рівненщина читає "Паперові солдати" братів Капранових

Дата: 28.05.2021 17:03
Кількість переглядів: 776

Фото без опису

Фото без опису

До мережевого заходу "Рівненщина читає "Паперові солдати" братів Капранових" долучилися бібліотеки Зорянської територіальної громади

Публічно-шкільна бібліотека ЦКіДу "Палац Зоря" Зорянської сільської ради

26 травня 2021 року в публічно-шкільну бібліотеку ЦКіД «Палац Зоря» завітали учні 9-х класів Зорянського ліцею разом з вчителем мистецтва Шилюк Наталею Петрівною. В рамках уроку «Збереження пам’яток музеїв і бібліотек» для них була проведена година історії «Героїв славних долі». Учні дізналися про нашого талановитого земляка – відомого художника, графіка Ніла Хасевича. З 1931 по 1943 рік його мистецькі роботи експонувалися на 35 виставках світу. Він листувався з митцями США, Канади, Бельгії, Нідерландів, Фінляндії та інших країн Європи. За кордоном про нашого художника і його творчість друкувалися книги. В роки національно-визвольної боротьби УПА за незалежність України Ніл Хасевич став головним художником УПА.

Дев’ятикласники були ознайомлені також із книгою Братів Капранових «Паперові солдати» , яка зацікавила їх сюжетом, написаним на основі реальних подій. Художня книга ще яскравіше розкриває образ Ніла Хасевича, його талант, його можливості і його величезну любов до своєї землі, до України.

Фото без опису

Бібліотека - філія с. Голишів

Наша бібліотека долучається до мережевого заходу "Рівненщина читає "Паперові солдати'' братів Капранових." У Голишівській гімназії - прем'єра книги. Ми презентуємо новий історичний роман про Ніла Хасевича - українського художника, графіка європейського рівня, члена ОУН, воїна УПА. Інший герой - Білл Титла - американський аніматор українського походження, який працював на студії Діснея. Обоє - українці за духом, але життєві шляхи зовсім різні. Учні 7 класу ознайомилися з авторами книги, головними героями, та найцікавішими моментами із твору. Всім радимо долучатися до читання та дізнаватися ще більше про історію рідного краю.

Фото без опису

Бібліотека-філія с. Грабів

Ніл Хасевич. Людина, яка створила візуальний образ УПА. Під такою назвою у бібліотеці-філії с.Грабів пройшла інформаційна година, де було презентовано книгу братів Капранових "Паперові солдати".

Він міг бути успішним художником і жити богемним життям, виставляючись у закордонних салонах. Натомість став митцем-повстанцем, обравши криївку з примітивним друкацьким верстатом.

Слава знайшла його вже після смерті, бо саме Хасевич створив більшість візуальних матеріалів Української Повстанської Армії.

Фото без опису

Бібліотека-філія с. Білів

25 травня 2021 року в 7 класі Білівського ліцею бібліотекарем філії с. Білів була проведена літературна година під назвою "Ніл Хасевич - воїн, митець, легенда."

В книзі "Паперові солдати" братів Капранових у художній формі висвітлено маловідомі факти про головного героя Ніла Хасевича, українського художника, графіка європейського рівня, члена ОУН, воїна УПА, уродженця с. Дюксин.

Мета проєкту - промоція книгочитання для всебічного розвитку особистості, сприяння духовному та інтелектуальному розвитку краян, піднесенню їх патріотичних почуттів.

Фото без опису

Бібліотека-філія с. Новостав

"Історія України від братів Капранових". Під такою назвою пройшла інформаційна година у бібліотеці-філії с. Новостав. Презентували книгу братів Капранових "Паперові солдати" бібліотекар та запрошена вчитель-філолог Федитник А.А. Були запрошені також учні старших класів та всі бажаючі. На сторінках роману відтворена історія рідного краю. Діти з захопленням мандрували від Дюксина до Клеваня, від Клеваня до Сухівців сторінками книги. Бібліотека рекомендує книгу для прочитання!

Фото без опису

Бібліотека - філія с. Голишів

У Старожукові читають "Паперові солдати'' братів Капранових.

Фото без опису

Відгук Н. Кашернюк на книгу Братів Капранових "Паперові солдати".

Роман братів Капранових "Паперові солдати" вкотре повертає нас в буремні роки боротьби УПА за незалежність України. В романі чітко виділяються окремі сюжетні лінії, в яких викладено долі двох українських юнаків Володимира Титли та Ніла Хасевича. Доля звела несподівано їх, оскільки вони народилися і виросли в різних кінцях світу, при здобутті освіти у Варшавській школі витончених мистецтв, яка стала певним плацдармом для подальшого вибору життєвого шляху кожним. Маючи спільне етнічне походження, юнаки були десь схожими, обоє любили Україну і все українське, але одночасно і різними. Очевидно на це мало вплив середовище, в якому народидилися і виховувалися юнаки. Ніл Хасевич - син волинських землеробів увібрав у себе біль і гордість надії та сподівання українського народу, що стало головним у виборі життєвого шляху. Володимир Титла - син українських емігрантів із Тернопілля, який теж по-своєму любив Україну. Але другою батьківщиною стало місце, де він народився і виріс - Америка, яке заклало теж певне бачення життя, а відповідно і прагнення. Спільним у юнаків був - великий хист до малювання. Володимир Титла реалізував себе в Голлівуді, працюючи художником-аніматором на всесвітньо відомій студії Волта Діснея. Ніл Хасевич мав можливість теж поїхати працювати в Америку, але він обрав рідну Україну, бо усвідомлював, що художник - це є очі народу, тому все життя присвятив боротьбі за незалежність України й готовий був загинути за святу справу. Можна під різним кутом зору дивитися на вибір юнаків. Адже обоє вони внесли певну частку в історію України. Бо часточка української романтичної душі залишилася у відомих мультфільмах за участю Володимира Титли - "Білосніжка", "Піноккіо", тощо, на яких виховувалося не одне покоління дітей. Не можна без великої поваги та захоплення оцінювати роль патріота - борця за незалежність України Ніла Хасевича, для якого не особисті проблеми, а доля України була понад усе. Кожна людина в житті має право на свій власний вибір. Головне пам'ятати, хто ти, для чого живеш і максимально творити добро, де б не був і що б не робив.

 

Відгук бібліотекаря зорянської публічно-шкільної бібліотеки Ольги Костюк на книгу Братів Капранових "Паперові солдати".

"... Я не можу битися зброєю. Але я б'юся різцем

і долотом. Я каліка, б'юся в той час, коли

багато сильних і здорових людей в світі навіть не

вірять, що така боротьба взагалі можлива... Я

хочу, аби світ знав, що визвольна боротьба

триває, що українці б'ються"

Ніл Хасевич

Віталій і Дмитро Капранови - українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі, які давно закріпилися в свідомості читачів як одне ціле. Останній їхній твір "Паперові солдати" грунтується на реальних подіях, які відбувалися в Україні з 1945 по 1952рр.

Цю книгу я читала з особливим трепетом, тому що події відбувалися саме там, де я живу, в тих лісах, де набираюся сил і відпочиваю. І якось тяжко усвідомлювати, що якихось декілька десятиліть тому бійці переховувались тут в криївках.

У романі "Паперові солдати" йдеться про художника, який у дитячому віці втратив ногу на залізниці та проміняв перспективу працювати в Америці на місце вчителя на Волині, а потім на боротьбу у лавах УПА.

"Паперові солдати" дуже символічна назва, тому що зброєю Хасевича були тільки олівець, різець, папір і дерево. В УПА його дуже шанували та оберігали, хоча він не очолював збройних формувань, не керував бойовими групами. Вище керівництво наполягало на відході на Захід, але він відмовився.

"Хай знають, що ми не здалися. Хай знають, що ми тут і воюємо за Україну. Бо їм кажуть, що нас не лишилося, що втекли за кордон. А ми тут. Ми з ними"

Він не залишив Україну, він бажав бути очима українського народу. Хай навіть замість картин йому випало малювати листівки і карикатури, а замість гномів - солдатів, що б'ються за незалежну Україну.

У книзі брати Капранови розкривають нам ще одну сторону історії часів УПА - не воїна з рушницею, а воїна з листком і олівцем.

Раджу до прочитання всім, хто ідентифікує себе українцем.

Флешмоб бібліотекарів Зорянської громади "Бери і читай "Паперові солдати"

Уривок із книги Братів Капранових "Паперові солдати" читає Іванна Яцук, бібліотекар бібліотеки-філії с.Білів.

...Офіцери схилилися над столом, роздивляючись. Це були листівки, карикатури, побутові сценки, за стилем дуже схожі на те, що десять хвилин тому Стекляр бачив у кімнаті допитів. Малюнків було багато. На них — люди з автоматами і прапорами, гострі, заламані фігурки селян, гротесковані постаті жирних радянських чиновників та міліціонерів. А головне — написи. «Воля народам! Воля людині!», «Слава Україні! Героям слава!»....

Уривок із книги Братів Капранових "Паперові солдати"читає Леся Велігдан, бібліотекар бібліотеки-філії с.Новожуків.

...Поставивши кошик з чорницею на підлогу, Антося попрямувала просто до ляди, відкинула килимок і щосили постукала своїм маленьким пальчиком по масивній дошці.

— Я знаю, що ви там! — переможно сказала вона і присіла поруч, чекаючи на відповідь. А за мить постукала знову, — Виходьте!

У підвалі щось зашаруділо, ляда, зарипівши, рушила вгору, і у щілині з’явилася чоловіча рука, брудна і зашкарубла. Вона вхопилася за край долівки, а ляда піднялася, відкриваючи темний прямокутник глибки. Одразу після цього чоловіча рука зникла, натомість з темряви визирнув ствол автомата...

Уривок із книги Братів Капранових "Паперові солдати" читає бібліотекар бібліотеки-філії с. Грабів Світлана Коваль.

...Село Дюксин, яке значилося місцем народження Хасевича Ніла Антоновича, знаходилося недалеко, у якихось сорока кілометрах від Рівного, тому Стекляр вирішив навідатися туди. На батьківщині, а особливо у маленькому селі, завжди знають про долю своїх земляків. А може, навіть вдасться знайти когось із родини, щоб заарештувати та допитати як слід...

Уривок із книги Братів Капранових "Паперові солдати" читає бібліотекар бібліотеки-філії с. Новостав Людмила Сухоносова.

...Весілля — це великий клопіт, але й велике шоу. Тим паче, що дружки молодої були моделями, а дружба молодого — художниками. Старі Титли — Петро з Марією — приїхали з Коннектикуту за тиждень до події, щоб познайомитися з нареченою та майбутніми сватами. Адрієн одразу сподобалася мамі, батько ж бурчав, бо волів невістку-українку....

Уривок із книги Братів Капранових "Паперові солдати" читає бібліотекар бібліотеки-філії с. Голишів Валентина Яцук.

...На Жуківку — маленький хутір біля узлісся — вів путівець, тому поки доїхали, усі наковталися пилюки, а піт, що його утирали з облич, залишив за собою брудні розводи. Але врешті-решт доїхали. Землянка, яка викликала підозри, ховалася у западині і задньою своєю стіною тулилася просто до глиняного горба так, що складалося враження, що вона виросла просто з нього, наче гриб юдине вухо зі стовбура бузини. Стріха, що вінчала невисокі стіни, мала сліди нещодавнього ремонту, але колгоспна ланкова цілком могла собі вибити на це матеріали. До вхідних дверей спускалися сходинки, вибрані у глині та вкриті дошками...

Уривок із книги Братів Капранових "Паперові солдати" читає Олена Дацюк, бібліотекар бібліотеки-філії с. Сухівці.

...Усі обернулися. На ґанку стояв чоловік у простій сорочці та вицвілих суконних галіфе. Одна їхня штанина була заправлена у чобіт, а друга — заправлена за пасок, бо на місці ноги виднівся грубий дерев’яний протез. Кінець протеза з гумовою набійкою на ньому впирався у землю. Бліде обличчя чоловіка прикрашали великі виразні очі, що уважно дивилися з-під високого лоба, який непомітно переходив у широку лисину. Невелика світла борідка та густі вуса робили його схожим на стародавні панські портрети...

Уривок із книги Братів Капранових "Паперові солдати" читає завідувач Публічно-шкільної бібліотеки ЦКіДу "Палац Зоря" Зорянської сільської ради Євгенія Мініч.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь