Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Інформаційне повідомлення

Дата: 06.07.2021 11:51
Кількість переглядів: 457

 

Інформаційне повідомлення

про проведення громадського обговорення щодо реорганізації  та перейменування закладу загальної середньої освіти

Зорянської сільської ради

Грабівської початкової школи Зорянської сільської ради

Рівненського району Рівненської області

 

Найменування організатора громадського обговорення – уповноважений орган – відділ освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради.

Мета: врахування думки жителів Зорянської територіальної громади щодо реорганізації шляхом приєднання, перейменування закладу загальної середньої освіти Зорянської сільської ради Грабівської початкової школи Зорянської сільської ради Рівненського району Рівненської області.

     Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 78 Господарського кодексу України, пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів», Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», до Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 18 березня 2020 року, не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-ІІ», «І-ІІІ ступені». Натомість Закон містить терміни «початкова школа», «гімназія», «ліцей». Зокрема ст. 32 про «Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти» говорить:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Рішення про утворення початкової школи як структурного підрозділу у складі гімназії, його реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймає (приймають) засновник (засновники) такого закладу освіти.

4. Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

5. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

6. Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника.

7. Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

8. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради». Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п'яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом. Таким чином установчі документи, зокрема статути закладів загальної середньої освіти, мають бути переоформлені до 28 вересня 2022 року.

      Станом на сьогодні на території Зорянської сільської ради функціонує 7 ЗЗСО, з них одна початкова школа, три гімназії, три ліцеї. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена  на заробітну плату педагогічних працівників. 

Вартість утримання одного учня  в ЗЗСО Зорянської сільської ради становить орієнтовно 36 тисяч грн. на рік. Кількість учнів на одного вчителя складає 5 дітей.

Кількість учнів, що здобувають освіту на усіх рівнях, складає 1333 учні. Значна видаткова частина бюджету Зорянської територіальної громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунками є найбільш затратними комунальними установами (у розрахунку на одного учня). Саме тому за критерієм спроможності освітньої мережі серед 64 громад Рівненської області Зорянська освітня мережа займає 28 місце з коефіцієнтом  розрахунку в 0,9. Цифра сформована на основі аналізу ФНК та РНК у порівнянні 1-4 класи, 5-9 класи та 10-11 класи. Саме в малокомплектних школах індекс спроможності є найнижчим. Розпорядник коштів, керуючись пунктом 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого КМУ від 28.02.2002 №228, встановлює, що витрати повинні бути приведені у відповідність з бюджетними асигнуваннями. Для цього чисельність працівників установ, затверджених за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з визначеним фондом оплати праці. Надмірні витрати на утримання закладу освіти позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг, крім того додаткове фінансування в такому випадку буде виділено з коштів місцевого бюджету, що могли б спрямовуватись на розвиток інфраструктури, співфінансування проєктів тощо.

      Створення територіальної громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в результаті допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.

      Заходи з оптимізації шкільної мережі плануються провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

      Отже, перший етап щодо вирішення питання перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Зорянської сільської ради пропонується на розгляд та громадське обговорення за наступним планом:

1.      Відповідно до вищеперерахованих постанов та законів України провести реорганізацію шляхом приєднання, перейменування Грабівської початкової школи  Зорянської сільської ради Рівненського району Рівненської області у Грабівську філію Новоставської гімназії Зорянської сільської ради Рівненського району Рівненської області.

 

Формат проведення громадського обговорення:

1. Пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою с. Зоря, пл. Володимира Плютинського 1а, Рівненського району Рівненської області.

2. До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Зорянської  сільської ради. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення, Зорянська сільська рада, с. Зоря, площа Володимира Плютинського, 2-А/1

3. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Шкіндер Олена Петрівна, начальник відділу освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради, контактний номер 067 284 93 17, vid.osvitaikult.zorya@gmail.com.

4. Датою проведення громадських слухань визначено згідно з розпорядженням сільського голови від 30.06.2021 № 52  01 серпня 2021 року о 15:00 год., місцем проведення визначено клуб у с.Грабів Рівненського району Рівненської області.

      Пропозиції, зауваження можна подавати у письмовій формі за адресою:  35314 с. Зоря, площа Володимира Плютинського, 2-А/1, Рівненського району Рівненської області. Період подачі із 01 липня 2021 по 01 серпня 2021 року.


Проєкт рішення "Про реорганізацію шляхом приєднання, перейменування Грабівської початкової школи Зорянської сільської ради Рівненського району Рівненської області, затвердження Положення"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь