Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

ЗВІТ про роботу відділу соціального захисту населення Зорянської сільської ради за І півріччя 2021 року

Дата: 17.08.2021 11:30
Кількість переглядів: 4477

Шановні депутати!

Відділ соціального захисту населення Зорянської сільської ради розпочав свою діяльність з лютого 2021 року. Рішенням Зорянської сільської ради №85 від 24 грудня 2020 року «Про затвердження структури та чисельності виконавчого апарату Зорянської сільської ради на 2021 рік» затверджено штат відділу  у кількості 7 штатних одиниць:

  • начальник відділу - 1;
  • спеціаліст І категорії – 3;
  • спеціаліст – 1;
  • інспектор відділу субсидії -1.

Я працюю на посаді  начальника відділу з 23.02.2021року. На даний час у відділі працює  7 штатних одиниць, з них: начальник відділу, 2 спеціалісти І категорії (одне з них декретне місце заповнене), 3 спеціалісти (один в старостинському окрузі),  1 фахівець із соціальної роботи.

Відділ соціального захисту населення керується Конституцією України, законами України, постановами Кабінету Міністрів України, розпорядженнями обласної і районної держадміністрацій, рішеннями Зорянської сільської ради, розпорядженнями сільського голови, положенням про відділ (затверджене розпорядженням сільського голови № 78-к від 22.03.2021року «Про затвердження Положення про відділи Зорянської сільської ради»), посадовими інструкціями.

Пріоритетними завданнями соціальної політики на сучасному етапі є підвищення якості та рівня доступності соціальних послуг. Послуги із соціальної підтримки стосуються майже кожної родини з моменту народження і супроводжують упродовж життя.

Завдання відділу соціального захисту населення - наблизити соціальні послуги до людей, зробити їх якісними, дійти до кожної людини, не залишити її без уваги, своєчасно допомогти.

Функції, які виконує відділ соціального захисту населення:

Відділ свою діяльність щодо надання адміністративних послуг соціального характеру охоплює:

  • організацію безпосереднього прийому громадян;
  • приймання та опрацювання документів з метою передачі їх до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районної державної адміністрації.

Діяльність щодо реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення, формування та виконання місцевих програм соціальної підтримки провадиться відділом та охоплює:

  • консультування з питань застосування законодавства, щодо соціальної допомоги, житлових субсидій, надання пільг, компенсацій за догляд (надання соціальних послуг), санаторно-курортного лікування, оздоровлення та відпочинку дітей, отримання засобів реабілітації, опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена, надання соціальних послуг, з інших питань, пов’язаних із соціальною підтримкою населення;
  • визначення потреб громади в соціальних послугах;
  • прийняття рішень про організацію надання соціальних послуг;
  • виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • організацію надання соціальних послуг відповідно до потреб громади;
  • призначення та виплату одноразової допомоги та компенсацій, що фінансуються за рахунок коштів бюджету територіальної громади;
  • розв’язання питань надання за рахунок коштів місцевого бюджету ритуальних послуг у зв’язку з похованням громадян у випадках, передбачених законодавством (у тому числі одиноких);
  • забезпечення захисту прав і законних інтересів повнолітніх осіб, які потребують встановлення опіки або піклування, недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена;
  • забезпечення ведення обліку багатодітних сімей;
  • профілактику бездомності та соціального сирітства;
  • вжиття заходів реагування на звернення та повідомлення про вчинення домашнього насильства і торгівлі людьми;
  • вжиття заходів щодо усунення дискримінації за ознакою статі відповідно до законодавства про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та протидії дискримінації;
  • визначення потреби громади у надавачах соціальних і реабілітаційних послуг, у тому числі особам з інвалідністю, залежно від потреб громади у відповідних послугах, а також підготовку необхідного обґрунтування для прийняття рішення про створення або залучення відповідних надавачів;
  • моніторинг, оцінювання якості надання соціальних послуг;
  • проведення інформаційно-просвітницької роботи серед населення, спрямованої на:
  • підвищення обізнаності з питань прав та гарантій у сфері соціального захисту, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, протидії торгівлі людьми, жорстокому поводженню з дітьми, а також запобігання та протидії домашньому насильству;
  • спонукання людей до переходу «від очікування допомоги до самореалізації»;
  • формування сімейних цінностей, почуття причетності до розв’язання важливих соціальних завдань територіальної громади.

 

 

В першому півріччі 2021 року:

Відділом соціального захисту населення спільно з  відділом організаційного забезпечення, документообігу, мобілізаційної роботи, інформаційної діяльності, комунікацій з громадськістю та доступу до публічної інформації,  старостатом проведено відповідну роботу, щодо отримання модулів шифрування для підключення до крипто – мережі Мінсоцполітики та Програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» (далі – «Соціальна громада»): направлено шаблони (в розрізі старостинського округу населених пунктів з кодами КОАТУУ, відділень поштового зв’язку та поштових індексів, назв вулиць по кожному населеному пункту) до «Інформаційно-обчислювального центру Мінсоцполітики України».

В 2021 році до «Соціальна громада» підключені 4 робочих місця відділу соціального захисту населення Зорянської сільської ради, 1 робоче місце старостинський округ. З березня 2021 року змінено порядок передачі прийнятих заяв та документів до районного управління соціального захисту населення. Відтепер прийняті у повному комплекті документи передаються до управління електронно  відповідно до Наказу Міністерства соціальної політики України від 12.02.2021 року №79 та до пункту 8 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 423 (зі змінами), з метою організації виконання функцій з надання адміністративних послуг соціального характеру особам, які проживають у територіальних громадах, із застосуванням електронного документообігу та використанням у режимі дослідно-промислової експлуатації програмного комплексу „Інтегрована інформаційна система „Соціальна громада” із дотриманням вимог законодавства про захист персональних даних. Налагоджено обмін електронними реєстрами передачі особових справ до управління.

Відділом соціального захисту населення Зорянської сільської ради прийнято за перше півріччя 274 заяви (107 заяв у паперовому вигляді до березня 2021 року і 167 заяв в електронному після впровадження програми «Соціальна громада») на призначення усіх видів державних допомог. З 1 березня 2021 року всі заяви з документами скановані та занесені до «Соціальна громада» (тобто сформовано електронну заяву) та відправлено до управління соціального захисту населення райдержадміністрації для подальшої обробки. Паперові справи занесені  до реєстру передання прийнятих документів щодо призначення усіх видів соціальної допомоги та  передані до управління (кількість реєстрів за перше півріччя 2021 року – 37 шт.).   Спеціалістами відділу надано до 900 консультацій щодо подання заяви та документів. Заяви та консультації реєструються в журналах відповідно до Інструкції щодо порядку оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом  Мінсоцполітики від 19.09.2006 № 345 (зі змінами).

За запитами управління соціального захисту населення райдержадміністрації здійснено 250  обстежень матеріально - побутових умов сім’ї, про що складено відповідно 250 актів та передано до управління соціального захисту населення райдержадміністрації.

Щомісяця складалися списки осіб (із зазначенням осіб пільгових категорій, адреси, посвідчення пільговика), які проживають на території Зорянської сільської ради, для призначення пільг на тверде паливо (сформовано 21 список). До 20 числа місяця списки передавалися до управління соціального захисту населення райдержадміністрації.

Вирішувались питання, щодо влаштування людей похилого віку, осіб з інвалідністю до психоневрологічних інтернатів та геріатричних пансіонатів. Було сформовано 1 особову справу з повним пакетом документів відповідно до  вимог та направлено на розгляд до департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту облдержадміністрації. За рішенням департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту облдержадміністрації особі виділено путівку для влаштування до інтернату установ системи соціального захисту.

Згідно Наказу Міністерства Соціальної політики України №359 від 02.06.2020року «Про затвердження Положення про порядок направлення дітей на оздоровлення та відпочинок до державного підприємства «Український дитячий центр «Артек» за рахунок бюджетних коштів» забезпечили формування бази даних дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, і керуючись цими даними при розподілі виділеної путівки згідно Наказу Департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту №481 від 25.06.2021року «Про організацію VI тематичної зміни у державному підприємстві України «Міжнародний дитячий центр «Артек» було направлено на оздоровлення та відпочинок із частковою оплатою в розмірі 20 відсотків вартості, яка сплачується за рахунок батьків 1 дитину – осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України №321 від 05.04.2021р. «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліків таких засобів» опрацьовано заяв  від громадян в кількості 7 осіб та видано направлень по протезуванню в кількості 15 шт.

Відділом здійснювались заходи в межах повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, насильство за ознакою статі, забезпечення рівності прав та можливостей жінок і чоловіків.

Відділом ведеться реєстрація спеціальних карток обліку факту вчинення насильства в сім’ї,  які опрацьовуються і в подальшому проводиться робота з сім’ями чи особами, відносно яких вчинено насильство. За перше півріччя 2021 року зареєстровано 4 картки по факту вчинення насильства в сім’ї.

Спеціалістами відділу взято участь у 11 онлайн - семінарах, онлайн –навчанні.

В першому півріччі 2021 року на виконавчому комітеті Зорянської сільської ради було прозвітовано про оформлення житлових субсидій за опалювальний період 2020-2021 роки.

Виконання вхідної кореспонденції:

Контроль за виконанням документів вищестоящих органів – 9

Відповіді – 29

Звітів – 19

Запити - 4

В першому півріччі 2021 року відділом соціального захисту населення надані наступні соціальні послуги (фахівцем із соціальної роботи):

Консультації та роз'яснення, щодо надання усіх видів соціальної підтримки – 27 осіб;

Кількість отримувачів соціальних послуг в територіальній громаді

ВСЬОГО: 18 сімей

В тому числі надані соціальні послуги:

Соціальний супровід: (1 сім'я)

Алко/нарко залежні члени родини1 сімя.

Консультування: (18 сімей)

Одинокі матері - 2 сім'ї;

Ризик соціального сирітства12 сімей;

Алко/нарко залежні члени родини – 4 сімї.

За перше півріччя 2021 року соціальні послуги були надані сім’ям, які потрапили у складні життєві обставини: 18 сімей, в них 54 дитини.

Враховуючи чисельні звернення громадян за наданням адресної допомоги пов’язаної з тяжким матеріальним станом, зверненням громадян про надання путівок на санаторно-курортне лікування, виходячи з бюджетних можливостей сільської ради та керуючись ст.11 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», визначено найбільш вразливі категорії громадян, які потребують запровадження інших видів соціальної допомоги та порядок її надання. Інші види соціальної допомоги, носять диференційований, індивідуальний характер, направлений на соціальний захист конкретних сімей та громадян, вирішення їх болючих проблем, оздоровлення найменш захищених категорій громадян.

За перше півріччя 2021 року за індивідуальними зверненнями громадян  надана матеріальна допомога – 91 особі. З сільського бюджету громади профінансовано 148 210  грн.

з них :

- надання матеріальної допомоги на лікування –  75 700грн. (36 особам);

- надання матеріальної допомоги на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19 – 12 100 (16 особам);

- надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань  – 10 300 грн. (4 особам);

- надання матеріальної допомоги на поховання – 22 510 грн. (17 особам)

- надання матеріальної допомоги в зв’язку з пожежею –  14 600 грн. (5 особам);

- надання матеріальної допомоги солдатським вдовам – 4000 грн. (4 особам);

- надання матеріальної допомоги з нагоди вшанування 35-х роковин Чорнобильської трагедії та подвигу учасників ліквідації наслідків аварії – 9000 грн. (9 особам).

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України №80 від 31.01.2007р. «Про затвердження Порядку надання окремим категоріям осіб послуг із комплексної реабілітації (абілітації)» (зі змінами згідно постанови №402 від 21.04.2021р) було направлено на реабілітацію (абілітацію) інваліда по зору і профінансовано з місцевого бюджету Зорянської сільської ради в сумі 6500 грн. – 1 особу.

У рамках реалізації заходів Дорожньої карти з провадженням вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках (наказ МОЗ України від 24.12.2020 року №3018 (зі змінами), було опрацьовано маломобільні групи населення (особи, які відчувають труднощі при пересуванні або при орієнтуванні у просторі та не можуть самостійно прийти до пункту щеплення на вакцинацію, зокрема особи з інвалідністю, особи з тимчасовим чи постійним порушенням здоров'я), та сформовано списки бажаючих вакцинуватись, для планування виїздів мобільних бригад з імунізації які були надані департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту облдержадміністрації.

КЗ «Центр надання  соціальних послуг» Дядьковицької сільської ради Рівненського району Рівненської області:

- надання соціальних послуг (фінансування з бюджету Зорянської сільської ради 597518,80 грн.) для жителів Зорянської сільської ради - 45 особам в т.ч. :

стаціонарний догляд – 3 особи;

соціальна допомога на дому (7 соціальних робітників) – 42 особи.

На обліку одержувачів соціальної послуги на непрофесійній основі догляду вдома перебуває 6 осіб похилого віку. За перше півріччя 2021 року профінансовано 30000 грн. з бюджету Зорянської сільської ради.

Відділом соціального захисту населення Зорянської сільської ради в першому півріччі 2021 року проводилась значна робота з надання адресної натуральної допомоги вдовам (за сприяння церкви ХВЄ) продуктовими пакунками в кількості 300 шт.

 Всім довгожителям громади до дня народження вручаються подарунки та квіти (90-річним).

Отримують соціальні виплати від УСЗН пільгові категорії мешканців Зорянської сільської ради всього осіб – 2630. 

З метою планування та координації соціальної роботи в громаді проводяться засідання відділу соціального захисту населення та Служби у справах дітей. Під час засідання обговорюються нагальні проблеми соціального захисту населення та забезпечення прав дітей в Зорянській сільській раді.

З метою інформування населення Зорянської сільської ради на сайті Зорянської сільської ради та в соціальній мережі розміщується інформація з метою інформування населення, щодо змін в законодавстві соціальної підтримки, щодо реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення.

Шановні депутати!

Невирішених складних питань в соціальній роботі є дуже багато. Соціальний захист – це сама складна ділянка в роботі місцевого самоврядування, бо ми працюємо з незахищеними, вразливими верствами населення. Доводиться багато робочого часу витрачати на прийом громадян, вислуховування їхніх проблем, роз’яснення, консультації. Ми змушені будемо звертатися до Вас за допомогою при вирішенні деяких питань соціальної роботи з сім'ями, з дітьми. Наша робота постійно потребує фінансової підтримки.

Запрошую депутатів до співпраці і розуміння.

Дякую за увагу.

 

 

 

Начальник відділу соціального захисту

населення Зорянської сільської ради                                             Тетяна Додчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь