Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Небезпека та шкідливість спалювання сухої рослинності та її залишків

Дата: 16.09.2021 09:57
Кількість переглядів: 528

З кожним роком спалювання сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо. Головна небезпека полягає в провокуванні пожеж і руйнуванні природних біоценозів.

Вогняна стихія поглинає все живе на своєму шляху. Шкода від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків різностороння, адже має багато негативних наслідків.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі й траві виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття (особливо пластмасові та поліетиленові вироби), що суттєво посилює забруднення атмосфери. Саме вони, як правило, стають причиною подразнення в горлі та кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні, що особливо небезпечні тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави завдає шкоду природі, призводить до руйнації верхнього ґрунтово-рослинного покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки та гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. В сухому листі й траві згорають ряд корисних комах.

На природних луках, відкритих ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. У лісогосподарських регіонах – це повне знищення лісу, яке супроводжується значними матеріальними втратами. Окрім того, лісові площі, понівечені полум’ям, відновлюються не за один рік, а впродовж десятків років.

Спалюючи рослинні залишки, більшість громадян не усвідомлюють, що чинять протизаконно. За випалювання сухої рослинності Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах, тягнуть за собою накладення ШТРАФУ:

- на громадян від 3060 до 6120 грн.;

- на посадових осіб від 15300 до 21420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення ШТРАФУ:

- на громадян від 6120 до 12 240 грн.

- на посадових осіб 21420 до 36000 грн.

Інформація про шкідливість від спалювання сухої рослинності – Бориславська  міська рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь