Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

30 вересня - День усиновлення

Дата: 30.09.2021 09:30
Кількість переглядів: 722

30 вересня - День усиновлення

            30 вересня в Україні відзначається свято – День усиновлення.  Про встановлення свята було оголошено на Всеукраїнському форумі усиновлювачів, який проходив 27 листопада 2008 року в Києві.

             День усиновлення — свято України, яке щороку припадає на 30 вересня та співпадає із днем християнського свята Віри, Надії, Любові та матері їх Софії і, мабуть, не випадково.

             Доброта і любов - головне, що ми повинні дарувати нашим дітям. Адже діти - це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам'ятати про свою відповідальність, піклуватися про кожну дитину. Особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки. Турбота про них - наша спільна задача, обов'язок, суспільства, держави.

              Є в нашій країні діти, які набувають батьків двічі – народжуючись і за рішенням суду. Щодня до Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини в звичайних конвертах надходять десятки анкет про дітей, які втратили батьків. До кожного такого аркушу додається фотокартка, з якої на нас дивляться дитячі очі. Інколи заплакані, інколи сумні, інколи - з посмішкою на все обличчя. Всі вони різні, об’єднує їх те, що кожна така дитина чекає на батьків!

             Традиційно вважається, що усиновлення — це вирішення проблем дитини, яка втратила сімейне оточення. Наважуємося уточнити. Усиновлення - це і вирішення проблем дорослих, які хочуть виховати дитину. Дитину, яка народжена не ними, але потребує саме їх любові та піклування.

            Дітям, які втратили родину, може допомогти кожен, хто небайдужий. Одні — усиновлять і виховають дитину, інші — допоможуть дитині знайти батьків, треті — нададуть фахову консультацію тим, хто хоче усиновити або тим, хто вже усиновив і стикнувся з проблемами. Основне, щоб ми всі намагалися допомогти кожній дитині вирости у любові і повазі.

            Необхідну консультацію з питань усиновлення нададуть спеціалісти служби у справах дітей Зорянської сільської ради тел. 380687691302

Стаємо кандидатами в усиновлювачі

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються із заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання. Заяву повинно бути написано в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчено ним. У заяві зазначається адреса проживання заявника /за наявності кількох місць проживання –адреса кожного з них/, дані паспорта громадянина України, номер телефону та електронна адреса. У разі коли один із подружжя не може особисто з’явитися до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина/чоловік/.

До заяви додаються такі документи:

1.    Копія паспорта громадянина України  або іншого документа, що посвідчує особу;

2.    Довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами ДФС;

       У разі коли усиновлювачами є сімейна пара, довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід;

3.    Копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі.

4.    Висновок про стан здоров'я кожного заявника, складений за встановленою формою.

5.    Засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя).

6.    Довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

7.    Копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

8.     Довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з рекомендаціями щодо кількості , віку та стану здоров’я дітей, яких може усиновити заявник, за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У разі коли громадяни України, які бажають усиновити дитину, є її родичами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками чи батьками-вихователями, така довідка не подається.

 

      Копії документів, зазначених у підпунктах 1, 3 і 7 засвідчуються працівником служби у справах дітей, який здійснює приймання документів.

     У разі усиновлення дитини одним із подружжя висновок про стан здоров'я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним з подружжя.

Заява вважається поданою, якщо до неї додані усі зазначені документи. Витребування інших документів у заявників не допускається.

 

      Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі. По закінченню строку дії будь-якого з документів його необхідно поновити та долучати до справи кандидатів в усиновлювачі.

 

       Після подання документів служба у справах дітей протягом 10 робочих днів:

-    перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства;

-    проводить бесіду з заявниками, роз'яснює їм права та обов'язки кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правові   наслідки усиновлення, порядок здійснення контролю за умовами проживання усиновлених дітей;

-    відвідує заявників за місцем їх проживання та складає акт обстеження житлово-побутових умов;

-    розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок;

-    у разі позитивного рішення ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі та видає їм висновок про можливість бути усиновлювачами.

 

        Строк дії висновку про можливість бути усиновлювачами становить один рік з дати видачі і може бути продовжений, але не більше як на  один рік.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь