Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

16 днів проти насильства

Дата: 25.11.2021 15:49
Кількість переглядів: 604

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

 Акція розпочинається 25 листопада в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок і триває до 10 грудня – Дня прав людини. Мета акції – привернути увагу суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Історія започаткування та проведення кампанії

«16 днів проти насильства»

Всесвітню глобальну кампанію «16 днів проти насильства» було ініційовано Центром Жіночого Глобального Лідерства та учасниками Форуму з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20 країн світу у червні 1991 року.

З того часу Організація Об'єднаних Націй, уряди, міжнародні правозахисні організації, тисячі громадян й громадянок, сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу беруть участь у щорічних заходах під гаслом «Зупинити гендерне насильство» та закликають до припинення усіх форм насильства.

У 1999 році 25 листопада Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

Проте відзначається цей день ще з 1981 року в пам'ять про трагічну загибель сестер Мірабаль, які були по-звірячому вбиті за наказом домініканського правителя Рафаеля Трухільо в Домініканській Республіці в 1960 році.

Старше покоління домініканців не наважувалося кинути виклик пристарілому диктаторові, який вирішив, що для нього немає жодних перешкод. Проте молодше покоління думало інакше. Серед опозиціонерів опинилися й сестри Мірабаль    Патрія, Мінерва та Марія-Тереза. Найстаршій з них на момент смерті було 35 років, наймолодшій лише 24 роки.

Сестри Мірабаль належали до еліти Домініканської Республіки, їхній батько був багатим землевласником, сестри здобули чудову освіту.

Чоловік Мінерви Мірабаль - Мануель Таварес Хусто - разом з товаришами створили  рух, спрямований проти диктатури Трухільйо. Майже відразу почалися масові арешти учасників руху.

Того трагічного листопадового вечора сестри поверталися з побаченнями зі своїм чоловіками, які були арештовані і перебували у в'язниці. Ні вони, ні їхні половинки не могли подумати, що це була їхня остання зустріч. На сестер Мірабаль чекала засідка, яку організувала служба військової розвідки. Сестер та їхнього водія витягли з машини і палицями забили до смерті, а тіла скинули в урвище. Вбивці сподівалися, що таким чином вийде замести сліди злочину.

Звістка про жорстокий злочин викликала шок у населення Домініканської республіки  та призвела до посилення політичного руху проти диктатури Трухільо.

Сестри Мірабаль стали народними героїнями. У будинку в Сальседо, де вони жили, створили музей, присвячений Патрії, Мінерві та Марії-Терезі.

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня по всьому світу проходять семінари, форуми, прес-конференції, дискусії, виставки, радіо- та телепрограми. Україна приєдналась до Всесвітньої глобальної кампанії «16 днів проти гендерного насильства» у 2000 р., а вже у 2001 р. ця акція вийшла на загальноукраїнський рівень.

В рамках проведення акції з 2019 року державні та комунальні будівлі підсвічуються помаранчевим кольором. Помаранчевий колір – є офіційним кольором кампанії та символізує світле майбутнє, вільне від насильства щодо жінок та дівчат. Основна мета – привернення уваги громадськості до нагальних проблем, пов'язаних з подолання всіх форм будь-яких проявів насильства.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

 

Основні дати кампанії:

25 листопада – Міжнародний День боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Саме в цей день починається кампанія «16 днів активних дій проти гендерного насильства».

29 листопада – Міжнародний день солідарності з палестинським народом.

1 грудня – Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Вірус імунодефіциту та синдром набутого імунодефіциту загрозливо поширюється по всьому світу. Жінки більш схильні до інфекції і заражаються швидше за чоловіків.

2 грудня – Міжнародний день за відміну рабства.

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями.

5 грудня – Міжнародний день добровольчих дій в інтересах економічного та соціального розвитку.

6 грудня – річниця з дня «Монреальської Різанини», коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками».

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.

10 грудня – Міжнародний день прав людини. 10 грудня 1948 р. уряди країн-членів ООН визнали права людини «на життя, свободу і недоторканність особи для всіх без винятків», підписавши Загальну Декларацію прав людини.

 

Куди звертатися за допомогою, якщо стали жертвою домашнього насильства

- викличте поліцію за номером 102

- Національна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0 800 500 501, або 527 (безкоштовно з моб.тел.)

- Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (безкоштовно з моб.тел.)

- зверніться до відділу соціального захисту населення сільської ради, фахівці нададуть відповідні консультації

- якщо у сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей сільської ради

- отримати безкоштовну юридичну допомогу можна в Центрах безоплатної правової допомоги (м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 460-109).

 

Розпочато флешмоб «Рівненщина проти насильства» у соціальних мережах, до якого можуть долучитися всі бажаючі.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь