Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

МИ ПАМ'ЯТАЄМО

Дата: 26.11.2021 11:23
Кількість переглядів: 564

МИ ПАМ'ЯТАЄМО!  

27.11.2021 - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

День пам’яті жертв Голодоморів проводиться щорічно в четверту суботу листопада, що цього року припадає на 27 число. Вперше вшановувати пам’ять загиблих почали в 1998 році з указом Леоніда Кучми. Сучасну назву і дату дня визначив указ Віктора Ющенка в травні 2007 року.

На початку 20 століття Україна пережила три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Найбільш трагічним з них виявився голод 32-33 років, що був організований радянською владою під час сталінських репресій.

За різними даними, у 1932-1933 роках від Голодомору загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

Керівництво Радянського Союзу довгий час приховувало факт смерті українців від штучного голоду, тривала заборона на пам’ять про жертв Голодомору — жодних публічних розмов, жодного вшанування пам’яті невинно вбитих. Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору.

Нині ми маємо можливість говорити та поширювати правду про Голодомори в Україні, нашим обов’язком є гідне вшанування вбитих голодом жертв комуністичного режиму.

27 листопада о 16-й годині – загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українців запалять свічки біля Меморіалів Голодомору та на вікнах своїх домівок.

Кожен може долучитися до збереження пам’яті та правди про Голодомор:

  • запалити свічку у вікні своєї домівки чи біля пам’ятного хреста або меморіалу у День пам'яті жертв голодоморів;
  • записати свідчення від родичів-очевидців Голодомору та передати їх до музею (місцевого, краєзнавчого чи Національного музею Голодомору-геноциду);
  • віднайти старі світлини рідних людей;
  • передати до музею артефакти 1920-30-х років (сорочки, рушники, предмети побуту, тощо).

Сьогодні учасники Зорянського народного аматорського театру "Зорецвіт" під керівництвом Алли Матвіївої провели виховний захід «Минуле стукає в наші серця», присвячений пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю, пам’яті тисяч українських сіл і хуторів, які зникли з мапи України, з поверхні землі після найбільших трагедій ХХ століття  – голодоморів. Дійство відбулося у Зорянській  публічно-шкільній бібліотеці ЦКіД "Палац Зоря". На заході були присутні школярі 7-А класу Зорянського ліцею з вчителем історії Анжелою Переходько.

 Тоді нас міг врятувати хліб.

Тепер нас врятує пам'ять.

Пам'ятай!

Запали свічку.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь