Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ЩОДО ЛІКВІДАЦІЇ СУХІВЕЦЬКОЇ ГІМНАЗІЇ ЗОРЯНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА СТВОРЕННЯ СУХІВЕЦЬКОГО ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ЯСЛА –САДОК ЗОРЯНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

Дата: 31.05.2022 18:03
Кількість переглядів: 490

1.Найменування організатора громадського обговорення – відділ освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради.

2.Мета проведення: врахування думки мешканців Зорянської територіальної громади щодо ліквідації Сухівецької гімназії та створення на базі даного закладу заклад дошкільної освіти ясла-садок.

3. Нормативне забезпечення:

Пункт 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», стаття 78 Господарського кодексу України, пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», Постанова Кабінету Міністрів України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів», Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», закони України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»,  рішення  Зорянської сільської ради від 27  січня 2022 року №804.

Стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» - утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти говорить:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

 Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

 У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

4. Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Спроможна освітня мережа — це така сукупність закладів, класів, груп дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, яка забезпечує доступність, якість і результативність надання освітніх послуг відповідно до стандартів, встановлених державою, та запитів учасників освітнього процесу, а також ефективне використання наявних ресурсів (кадрових, інфраструктурних, матеріально технічних, фінансових тощо).

Вартість утримання одного учня  у закладах освіти  громади  становить близько  26.71 тисяч грн. на рік. Значна видаткова частина бюджету Зорянської територіальної громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг.

Всього видатків по закладах загальної середньої освіти складають:

Кошти місцевого бюджету загальний фонд – 13234,9 тис. грн.

Кошти державного бюджету освітня субвенція - 35343,1 тис. грн.

Зокрема, видатки на забезпечення Сухівецької гімназії Зорянської сільської ради Рівненського району Рівненської області (видатки державного бюджету (освітня субвенція) складають - 2454.5 тис. грн, видатки по заробітній платі за рахунок коштів місцевого бюджету складають – 1204,0 тис. грн. ).

Станом на 2022 рік в Сухівецькій гімназії навчається 37 учнів, коефіцієнт наповнюваності 4,1.

          Кількісті учнів Сухівецької гімназії на 2021-2022 навчальний рік

 

Назва ЗЗСО

 Кількість учнів на 2021 – 2022 н.р

Класи

1

кл

2

кл

3

кл

4

кл

5

кл

6 кл

7

кл

8

кл

9

кл

Разом

Пед

працівники

Тех

працівники

Сухівецька гімназія

6

1

3

7

5

4

5

 

1

5

37

12

8

 

 

Це найнижчий показник серед закладів загальної середньої освіти Зорянської територіальної громади.

Варто зауважити, що на даний час витрачаються значні кошти на опалення напівпорожнього приміщення школи. Сухівецька гімназія має проєктну потужність до 100 учнів. А фактично наповнюваність складає 37% відсотків, що, в свою чергу, спричиняє нерівномірний розподіл витрат на енергоносії.

Найпоширеніший вимір ефективності шкіл у межах шкільної системи – кількість учнів на одну штатну одиницю посади вчителів. Що більше учнів припадає на одного вчителя, то вищою є ефективність школи. У Сухівецькій гімназії на одного вчителя припадає 3.8 учня – це найнижчий показник серед закладів освіти Зорянської сільської ради.

   Оптимізація мережі закладів освіти  – це закономірні   процеси, які існують в усьому світі і в Україні зокрема. Сьогодні демографічна ситуація в сільській місцевості один із вагомих показників, що призвели до  малокомплектності закладів освіти. Сучасні учні повинні  мати максимальну комунікацію, бути соціалізованими, конкурентноспроможними, а  це може дати повноцінний учнівський колектив. Заходи з оптимізації шкільної мережі плануються провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів.

Таким чином, прийняття та виконання рішення Зорянської сільської ради створить сприятливі умови для реалізації державної політики в сфері освіти, поліпшення освітнього процесу, зменшить матеріальні витрати, пов’язані з ефективним функціонуванням закладів загальної середньої освіти.

Створення на базі Сухівецької гімназії закладу дошкільної освіти.

На території Радухівського старостинського округу відсутній заклад дошкільної освіти (ЗДО). Станом на 2022 рік на  даному окрузі проживає 80 дітей дошкільного віку, а це свідчить про те, що вже  може бути створено, як мінімум, дві потенційні дошкільні групи. Щодо доцільності створення дошкільного закладу освіти, то головною метою є забезпечення реалізації права громадян на здобуття дошкільної освіти, створення умов для фізичного, розумового та духовного розвитку дітей.

Таким чином, ми збережемо приміщення, короткотривале перебування зміниться на перебування протягом дня (зручний час для батьків, оскільки графік роботи дошкільного закладу  співпадає з робочим графіком батьків) збільшимо кількість дітей, охоплених дошкільною освітою віком від 2 до 6 років.

Статистичні дані, опитування жителів старостинського округу свідчать про необхідність створення ЗДО. Добудова харчоблоку, придбання матеріальної бази – це початок дії нового закладу.

      Отже, перший етап щодо вирішення питання перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Зорянської сільської ради пропонується на розгляд та громадське обговорення за наступним планом:

Відповідно до вищеперерахованих постанов та законів України, розпорядження сільського голови від 30.05.2022 № 9-а провести обговорення про ліквідацію Сухівецької гімназії Зорянської сільської ради Рівненського району Рівненської області та  створення Сухівецького закладу дошкільної освіти ясла – садок Зорянської сільської ради.

Формат проведення громадського обговорення:

 

1. Пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: відділ освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради  с. Зоря, площа Володимира Плютинського 1, Рівненського району Рівненської області та за електронною адресою vid.osvitaikult.zorya@gmail.com

 Період подачі із 31 травня 2022 по 01 липня 2022р.

 

2. До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Зорянської  територіальної громади.

 

3. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Олена ШКІНДЕР, начальник відділу освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури та туризму Зорянської сільської ради, контактний номер: 067 284 93 17.

4. Датою проведення громадських слухань визначено згідно з розпорядженням сільського голови від 30.05.2022 9 –а  03 липня 2022 о 14:00 год., місцем проведення визначено: с. Сухівці, Сухівецька гімназія Рівненського району Рівненської області.

   Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь