Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Питання безпечних умов праці медичних працівників

Дата: 02.09.2022 11:31
Кількість переглядів: 290

В Україні, зокрема і в нашій області та місті, останнім часом спостерігається зростання кількості нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Тому питання безпечних умов на робочих місцях медичних працівників знову на порядку денному роботодавців медичних закладів.
Медичним працівникам загрожує підвищений ризик контакту з джерелом – носіями вірусу, тому на час пандемії кожна хвора людина, яка звертається за медичною допомогою, має розглядатися, як потенційний носій респіраторної (коронавірусної) хвороби. У групі ризику зараження є особи, які безпосередньо перебувають у контакті з пацієнтом, надають медичну допомогу, проводять первинний огляд хворих, беруть участь у здійсненні інших заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.
Станом на 01.08.2022 за період 2020-2022 років до Рівненського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Рівненській області надійшло від роботодавців 950 повідомлень про гострі професійні захворювання медичних працівників медичних підприємств міста Рівне, з них 8 – смертельні.

З метою зниження рівня інфікування медичних працівників коронавірусною інфекцією COVID-19 страховим експертом з охорони праці сектору профілактики страхових випадків Рівненського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області Гапончук О. А., лікарем з гігієни праці відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Рівненській області Литвином В. А. та з інженером з охорони праці КНП «Центральна міська лікарня» РМР Котовською С. В. проведено низку заходів у медичному закладі з дотримання вимог наказів та нормативних документів з охорони праці, забезпечення професійної безпеки охорони здоров’я, ефективного контролю за впливом шкідливих та небезпечних виробничих факторів на робочих місцях; запровадження постійної регулярної дезінфекції оброблення робочих зон працівників; забезпечення працівників закладу охорони здоров’я, які беруть участь у наданні медичної допомоги і догляді за пацієнтами, відповідними засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) з обов’язковим навчанням з їх використання та утилізації, інше. Окрім того, наголошено на обов’язковості проведення інструктажів, навчань, семінарів із дотримання вимог Стандартів тмедичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджених наказом МОЗ від 28.03.2020 № 722 (зі змінами), інших нормативних документів.
Профілактичні заходи із захисту здоров’я і запобігання інфікуванню медичним працівникам першочергово слід застосовувати в медичних закладах охорони здоров’я – у первинній ланці, в інфекційних відділеннях або перепрофільованих відділеннях під інфекційні.
Важливими питаннями для роботодавців медичних закладів є вчасне відсторонення від роботи медичного працівника, у якого під час роботи з’явилися ознаки (симптоми) вірусного захворювання, організація його обстеження, проведення тестування і лікування. Не менш важливим є організація і контроль дотримання карантинних заходів медичним
персоналом усіх напрямів роботи медзакладу.
Й останнє: медичних та інших працівників, робота яких не пов’язана з
виконанням прямих професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику
зараження на COVID-19, є необхідність забезпечити основними ЗІЗ, оскільки
працівники, контактуючи з інфікованими пацієнтами у медичному закладі,
мають можливість заразитися.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь