Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Про моніторинг грунтів на землях сільськогосподарського призначення

Дата: 18.01.2023 15:19
Кількість переглядів: 262

Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Використання землі не може завдавати шкоди правам i свободам громадян, інтересам суспільства, погішувати екологічну ситуацію i природні якості землі.

В умовах сьогодення виникає занепокоєння екологічним станом ycix без винятку природних pecypciв. Особливої гостроти набуває проблема охорони та раціонального використання земельних pecypci i насамперед земель сіљськогосподарського призначення.

Одним iз основних факторів контролю за використанням земель є система моніторингу грунтів на землях сільськогосподарського призначення, яка проводиться з метою своєчасного виявлення змін стану грунтів, їх оцінки, відвернення наслідків негативних процесів, розроблення науково обгрунтованих систем землеробства i агротехнологій.

Моніторинг грунтів на землях сільськогосподарського призначення здійснюється зокрема шляхом агрохімічного обстеження земельних ділянок з наданням даних у вигляді агрохімічного паспорту, у якому зазначають початкові й поточні дані про piвні поживних речовин у грунтах i piвні їх забруднення.

Агрохімічне обстеження земель сільськогосподарського призначення може використовуватися в процесі регулювання правових основ земельних відносин.

Предметом діяльності державної установи «Інститут охорони грунтів України» є, зокрема:

  • здійснення моніторингу rpyнтів на землях сільськогосподарського призначення з метою збору, аналізу i опрацювання інформації про якісний стан грунтів та їх ерозійну безпеку, забруднення грунтів важкими металами, радіонуклідами, залишковими кіљкостями пестицидів та arpoxімікатів, іншими токсичними речовинами техногенного та природного походження;
  • проведення агрохімічного обстеження земель для визначення показників родючості грунтів та pівень їх забруднення токсичними речовинами, а також спостереження за змінами цих показників внаслідок господарської діяльності;
  • виготовлення та видача агрохімічного паспорта поля, земельної ділянки з висновком про родючість та екологічний стан грунтів i рекомендацій щодо проведення заходів, спрямованих на підвищення родючості грунтів i запобігання негативного впливу, в тому числі антропогенного;

З метою контролю з боку орендодавця земель сільськогосподарського призначення та недопущення погіршення якісних характеристик грунтового покриву та інших корисних властивостей орендованої земельної ділянки або приведення її орендарем у непридатний для використання за цільовим призначенням стан, пропонуємо послуги моніторингу земель з подальшим виготовленням агрохімічного паспорту при заключенні договорів оренди та при закінченні терміну дії договорів.  

 

         Рівненська філія ДУ «Держгрунохорона», вул. Рівненська, 3, с. Шубків, Рівненський р-н, Рівненська обл.,35325, тел/факс: (0362) 27-35-06,                  E-mail:rivne@iogu.gov.ua

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь