Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Вейп і підлітки-вейпери: чого чекати від електронних сигарет - шкоди чи користі?

Дата: 16.03.2023 16:28
Кількість переглядів: 85

Останнім часом вейп став модним напрямом. Серед підлітків-вейпів цей рух і зовсім вважають крутии та просунутим. Здавалося б, електронні цигарки більш безпечні для здоров'я. Але чи так це насправді? І який сенс у вейпі? Шкода це чи користь? Спробуємо розібратися.

Чи шкідливий вейп, чи можна довіритися модному е-палінню?

Сьогодні вейпи стали модним напрямком. Цигарковий дим, високодисперсний пар, приємний аромат... - усе це ознаки електронної цигарки. Деякі курці вже встигли відмовитися від звичайних цигарок на користь вейпів. Але чи виправдана ця заміна? І чим загрожує таке паління для вейперів?

            Палити електронну цигарку сьогодні модно. Особливо це стосується підлітків. Причому паління вейпів характерне як для дітей раннього підліткового віку - 10-14 років, так і більш пізнього - 15-19 років.

Ми не станемо стверджувати, що вейпи палять усі діти підліткового віку. Ні, звичайно, але більшість із них усе ж таки віддають їм перевагу, вважаючи, що це не тільки можна, а й нешкідливо. Чомусь багато хто думає, що від електронних цигарок шкоди немає абсолютно ніякої, будучи впевненими, що це найкращий варіант, альтернатива звичайним.

            Іноді трапляється, що підлітки потрапляють під вплив старшого покоління. Авторитетні для них люди, які палять вейп, стають стимулом для наслідування. У результаті навіть для незаядлих курців або тих, хто зовсім не палив або намагається кинути палити електронна цигарка стає їх природною потребою.

            Однак електронка не така вже й нешкідлива, як думає багато хто. Не забувайте, що пари для вейперів, як і випускання диму від звичайної цигарки - це ніщо інше, як нікотинова залежність. Пари у електронних цигарках також шкідливі, як і сам дим.

            Хтось може із цим не погодитися, стверджуючи, що є без нікотинова рідина, яка абсолютно організму не шкодить. Однак наукові дослідження свідчать про зворотне. І демонструють, що навіть без нікотинова заправка, як і її пари, шкідливі. Адже вони негативно впливають на легені.

            Але перш ніж говорити, що електронне паління - це погано й шкідливо, давайте поговоримо про те, як влаштовані вейпи? Як їх заправляти та правильно обирати рідину – це вже тема нашої наступної статті. А поки що більш детально поговоримо про те, в чому шкідливість вейпів. І підтвердимо це науковими показниками США. А також дослідженням, яке проводилося на щурах.

Які бувають види заправки, і чи всі вони шкідливі?

Рідина, якою заправляються вейпи, може бути якою завгодно. Та часом за найнешкідливішим випарником, як може здатися на перший погляд, навіть ховаються наркотики.

            І найбільше страждає у цьому плані підростаюче покоління. Деяка молодь бавиться психоактивними речовинами, які входять до складу випарника. А їхні наївні батьки навіть не підозрюють про це.

            Та навіть якщо для вейпа характерно використання нікотинової чи безнікотинової рідини, все одно – це безсумнівна шкода для дитячого або дорослого організму. Нікотин, звичайно ж, розслаблює курця.

            Людині здається, що її настрій навіть дещо покращився. А коли він і зовсім псується або стрес, потрібно терміново палити. Усе це відбувається на рефлекторному рівні.

            На жаль, молодь усе більше захоплюється вейпом. І офіційна статистика ВООЗ (Україна) свідчить про наступне: кожна 5-тай дитина - вейпер. До речі, вартість вейпів та рідин до них не надто дешева.

            Ціни на електронні цигарки в Україні найрізноманітніші. Наприклад, популярний веб-ресурс Розетка. Тут вартість електронної цигарки становить 700-100 грн. Жижа для них коштує 200-300 грн. у середньому. Пропонується дуже багато стартових наборів для е-паління. Їхня ціна коливається у діапазоні 1500-2500 грн.

            І якщо вже ми розглядаємо вейпи, то давайте більш детально поговоримо про склад рідини для електронних цигарок, пари яких вдихає курець. Обов'язковий основний компонент - пропіленгліколь, який є і у складі деяких товарів побутової хімії. У тандемі з нікотином ця речовина допомагає створювати ефект «удару по горлу».

            Є в них і гліцерин, який сприяє утворенню пара. Необов'язковими компонентами є нікотин і дистильована вода. Останній компонент працює, як розчинник, надаючи рідині плинність.

            Також необов'язкові різні барвники та ароматизатори. Перші потрібні для певного кольору, другі - для смаку і аромату. Можуть також використовуватися всілякі добавки.

            У підсумку жижка курця може бути якою завгодно. Вибрати її на свій розсуд, звичайно ж, можна. Але здоров'я нашим легким зовсім не додасть. Адже їм перш за все потрібне чисте повітря. Тим часом у інтернеті вже повно найрізноманітнішої інформації про «бачок вейпа для смачного пара». Користувачам пропонують «купити Джул за вигідною ціною» або рекомендують «представлений асортимент, який найкращий, і перевершить усі ваші очікування».

            Для людей необізнаних у всіх тонкощах вейпінга варто відзначити, що ви можете зустріти у лексиконі підлітків слово «Джул». Не лякайтеся - це бренд електронних цигарок (Juul). Дуже часто зустрічається також у лексиконі користувачів вейпа «Єгошка» (eGo) - це назва інших електронних цигарок, які стали досить популярними.

            Так звана підсистема дихати парою без нікотину або з ним безпечною явно не буде. І цьому є вагомі докази. Вибір палити чи не палити вейп, звичайно ж, стоїть за вами. Але ми краще цього все ж таки не робитимо.

Хтось на електронних цигарках дуже непогано заробляє. Продавці рекламують, всіляко розхвалюючи його. Часом у інтернеті можна навіть зустріти інформацію про те, що паріння за допомогою електронної цигарки - це відмінний спосіб, щоб кинути палити. Однак це справжня омана. Нікотин небезпечний у будь-яких його проявах. І ми прямо зараз постараємося довести вам це.

Які є докази і підтвердження того, що вейп небезпечний?

Останнім часом у медицині США проводять паралель між використанням електронних цигарко та смертю людей. У той час, як виробники й продавці вейпів твердять про безпеку пропонованої продукції, не один вейпер уже помер.

            У США електронку хочуть заборонити. Проти такої «епідемії» планують створити проект на масову заборону вейпів. Адже зафіксовано вже 11 смертей у результаті паління електронних цигарок.

            А ще - понад 500 випадків захворювань вейперів різними відхиленнями у легких. Причому, крім 11-ти смертей у вейперів зустрічалися й інші синдроми. Зафіксовано навіть випадки інвалідності та коми. При цьому більше половини усіх хворих - молоді люди віком до 25 років.

            Якщо вам ще потрібна якась аргументація, пропонуємо дочитати статтю до кінця та познайомитися із результатами дослідження, проведеного у Кримському федеральному університеті ім. В. Вернадського, де дослідники детально вивчали питання шкоди електронних цигарок.

            Для випробування взяли 36 щурів. Та розділили їх на 2 групи. Першу партію гризунів поміщали щодня у спецкамери. Там дослідники розпилювали безнікотинову рідину для вейпа. Для порівняння показників іншу партію гризунів зробили тією, що не палить.

            Фахівці врахували і той факт, що обсяг споживаної вейперами рідини становить 2 мл. Вчені перерахували й перевили цей обсяг на кратну масу щура (близько 200 г) - це 0,005 мл жижі. І протягом 4 хвилин давали щурам таку кількість рідини, розпорошуючи її у спецкамері.

            Потім декількох особин виводили із експерименту. Перших шість щурів забрали із камери для вейперів на сьому добу. Наступні шість - на тридцяті. Решту забрали на шістдесяту добу. «Чому так?» - запитаєте ви.

            Дослідники прийшли до такого рішення із огляду на те, що є завзяті курці електронних цигарок. І є ті, які палять від випадку до випадку або не так часто, але протягом тривалого періоду часу. Таким чином вони провели максимальну порівняльну аналогію із вейперами-людьми.

            У результаті у щурів, що вдихають пари вейпів, виникли бронхіальні запалення, у легенях з'явилася рідина, виник набряк межальвеольних перегородок. При цьому у гризунів, які палили лише 7 днів, виникла дихальна недостатність.

            І якщо безнікотинова рідина завдає такоїю сильної шкоди легеням, то що вже казати про нікотинову! У цілому показники здоров'я групи гризунів, які залишалися у спецкамері найдовше, погіршилися на 39%. Ось, виявляється, який шкідливий вейп! Як бачите, це вже доведено вченими.

            Незважаючи на те, що медикам, алергологам та іншим дослідникам досі не вдалося з'ясувати, які саме молекули при вдиханні парів вейпа потрапляють до легень людини та завдають небезпечної шкоди, однозначно ясно: палити електронні цигарки дуже небезпечно. І це, безумовно, сигнал до того, що інгаляція аерозолю вейпів дуже шкідлива для стану здоров'я дітей та дорослих.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь