Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Хто і де може вручити повістку

Дата: 16.03.2023 19:09
Кількість переглядів: 84

Працівники військкоматів та розширених територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки готують та вручають повістки.

За новим порядком, вручати повістку призовникам, військовозобов’язаним та резервістам можуть також керівники держорганів, органів місцевого самоврядування, а також керівники підприємств, установ, організацій. Однак, зазначені особи зобов’язані це зробити лише у випадку отримання від військкоматів відповідних розпоряджень.

Шаблон повістки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року.

  • Повістка- це письмовий документ, який виписується на ім'я конкретної людини;

  • Документ обов'язково має містити номер повістки, найменування посади керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки, його підпис, ініціали й мокру печатку;

  • Також, має бути зазначена дата вручення, адреса військоммату та час, в який потрібно прибути.

Повістка готується завчасно, а не виписується при вас. Тому радимо уважно ознайомитися з конкретним шаблоном повістки з усіма необхідними реквізитами заздалегіть, а не під час її отримання. Якщо вона оформлена правильно- вам необхідно з'явитися до військоммату. Проте, цей обов'язок не виникне, якщо повістка не оформлена належним чином.

Отримавши повістку, оформлену належним чином, треба з`явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Це встановлено законодавством. Зокрема, законами "Про військовий обов’язок і військову службу" та "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Повістку не можуть вручити у форматі повідомлення на месенджери (Viber, Telegramтощо) або SMS, чи дзвінком на телефон. Такі дії не передбачені законодавством і не мають юридичних наслідків.

Отримання повістки ще не означає, що людина буде мобілізована та відправлена на фронт. Спочатку потрібно пройти ВЛК, встановити свою придатність до військової служби, а тоді вже можна буде отримати повістку.

Де саме можуть вручити повістку?

Повістка вручається особисто людині, яку викликають до військкомату. Людина розписується і заповнює дату, коли вона отримала повістку. Законодавством України не визначено місце, де саме працівники військкоматів мають їх вручати.

Тому, уповноважені можуть робити це в будь-якому місці — в парку, на робочому місці тощо. Законом це не заборонено.

Виписувати повістки при вас або дописувати у частково заповнений бланк повістки дані, працівники центрів комплектування не мають права. Також, людина, якій вручають повістку має право не розписуватися за неї — якщо в повістці вказані неправильні дані отримувача, повістку вручає не уповноважена особа, немає печатки або певні дані вносили при вас.

У такому випадку існує можливість відмовитись від підписання розписки про отримання повістки. Далі співробітник ТЦКСП має скласти акт про відмову від отримання повістки, бажано, щоб це робилось у присутності свідків. Цей акт передається на розгляд керівникам ТЦКСП, які в результаті можуть стягнути штраф за порушення правил військового обліку. Штраф можна оскаржити в суді. В такому випадку ТЦКСП має довести, що ви порушили правила військового обліку

Якщо об’єктивних причин для неотримання повістки немає, людину можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

У разі виникнення запитань, та необхідності більш детальних роз'яснень, зокрема щодо порядку та підстав надання БВПД, Ви можете звернутися до Рівненського бюро правової допомоги № 2 за адресою: 33001, м. Рівне, вул. Соборна, 195 (тел. 0989055811; (0362)68-40-05) або до Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефоном 0973132044 або (0362)62-07-88 з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 18:00 або скористатися електронною поштою місцевого центру:rivne1.rivne@legalaid.rv.ua або письмово чи особисто за адресою: 33013, м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Завдяки сучасним сервісам системи безоплатної правової допомоги Ви можете отримати правову консультацію «не виходячи з дому», звернувшись до Єдиного контакт-центру системи БПД за безкоштовним телефоном 0-800-213-103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь