Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Порядок вручення повісток під час дії воєнного стану

Дата: 19.04.2023 09:14
Кількість переглядів: 89

У зв'язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» Указом Президента України №58/2023 з 19 лютого 2023 року продовжено строк дії воєнного стану в Україні та загальної мобілізації на 90 діб.

У рамках проведення загальної мобілізації в державі проводяться спеціальні заходи, зокрема, призов військовозобов’язаних до ЗС України на військову службу.

Відповідно до п. 3 статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни України під час мобілізації зобов’язані з’являтися за викликом до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення їх облікових даних та визначення їх призначення на особливий період.

Тож повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років.

Законодавством на сьогодні не визначено порядку, де можна чи не можна вручати повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.

Вручати повістку може представник органу місцевого самоврядування, керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний, управителі багатоквартирних будинків. Також повістки можуть вручати безпосередньо посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

7 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову, за якою ТЦКСП тепер можуть надсилати повістки військовозобов'язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Тобто тепер українців зможуть мобілізувати незалежно від того, в якому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки вони перебувають на обліку.

Вручення повістки не означає, що особа одразу ж відправиться на навчання чи тим більше на фронт. Це насамперед робиться для уточнення військово-облікових даних.

Причини вручення повістки:

- повістка для уточнення військово-облікових даних (для оновлення інформації про склад сім’ї, інформації щодо працевлаштування, наявності чи відсутності дітей, стану здоров’я призовників і військовозобов’язаних); проходження медичної комісії, проведення професійно-психологічного відбору;

- повістка для відправлення у війська у складі команди (мобілізованих, які не проходили військової служби, направляють до навчальних центрів).

В разі неприбуття за викликом з першої причини повістки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки особі загрожує адміністративний штраф у розмірі: за перше порушення від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

За ігнорування повісток з другої причини – кримінальна відповідальність від обмеження волі до 3 років до позбавлення волі від 3 до 5 років.

Якщо за станом здоров’я людина буде непридатною або має право на відстрочку від призову, то повістка буде їй вручатись лише для уточнення даних або для надання певних документів.

НАГАДУЄМО:

У разі, якщо ви виїхали на нове місце проживання, потрібно знятися з обліку та стати на новий облік протягом семи днів.

Якщо ви внутрішньо переміщена особа з окупованих територій, то маєте стати на військовий облік за новим місцем проживання, незалежно від того, чи знялися ви з обліку вдома: часто це просто неможливо через окупацію та бойові дії.

Потрібно інформувати свій центр комплектування про зміни в житті та переміщення.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь