Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Що таке домашнє насильство і як не плутати його із конфліктом вдома

Дата: 08.05.2023 09:19
Кількість переглядів: 314

Давайте розберемося що таке домашнє насильство і як не плутати його із конфліктом вдома

Конфлікт — зіткнення протилежних інтересів і поглядів, напруження і крайнє загострення суперечностей, що може призвести до активних дій усіх осіб, що залучені до конфлікту. Ескалація конфлікту може призвести до насильства, але не завжди до нього призводить.

Зміст сімейного конфлікту складають: міжособистісні відносини і правові і моральні обов’язки, які пов’язані із реалізацією функцій сім’ї, а саме: репродуктивної, виховної, господарсько-економічної, рекреативної (взаємодопомога, підтримка здоров’я, організація відпочинку), комунікативної і регулятивної.

Сімейні конфлікти є однією із найпоширеніших форм конфліктів. Таким чином, конфлікті у сім’ї – це протиборство між членами сім’ї на основі зіткнення протилежно спрямованих мотивів і поглядів.

Конфлікти відбуваються при паритеті сил і мають 5 варіантів реагування:

Ухилення.

Згладжування.

Примус.

Компроміс.

Вирішення проблеми.

Але розглядаючи конфлікти, важливо пам’ятати, що діти їх важко переносять. Бо те, що для дорослих є конфліктом, для них може бути насильством через асиметрію сил, тобто значна перевага сил кривдника (дорослого).

Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Ознаки насильства:

дії кривдника носять умисний характер;

дії кривдника спричиняють фізичну та психологічну шкоду потерпілій особі;

дії кривдника є порушенням прав та свобод людини і громадянина;

асиметрія сил, тобто значна перевага сил кривдника (фізичних, психологічних, владних, економічних, тощо) по відношенню до постраждалої особи.

Якщо в діях немає хоча б однієї з чотирьох наведених ознак, вони не є насильством.

Насильство протікає за циклом і має постійну повторюваність, доки жертва не знайде у собі сили розірвати це коло.

Табуйованість та стереотипи, які існують навкруги цієї теми у нашому суспільстві, впливають на поширення насильства, на те, що постраждалі не звертаються по допомогу, та, як результат, на безкарність кривдників.

Один зі стереотипів полягає у тому, що коли ми говоримо про домашнє насильство, то маємо на увазі лише фізичні прояви — побиття. Проте за законом «Про запобігання та протидію домашньому насильству» виділяють різні види насильства: окрім фізичного існує сексуальне, психологічне та економічне насильство.

Про них необхідно знати, щоб виявити на початковому етапі у власних стосунках, а також допомогти знайомим вийти з кола насильства.

Тест на сторінці онлайн журналу DIVOCHE.MEDIA допоможе перевірити, наскільки добре ви розпізнаєте ознаки фізичного, сексуального, психологічного та економічного насильства. Адже щоб розв’язувати проблему, її спочатку треба побачити та усвідомити, на неї потрібно вказати. А щоб протидіяти насильству, його потрібно щонайменше розпізнати. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь