Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Історія села Новостав-Дальній

Дата: 05.07.2023 16:12
Кількість переглядів: 114

З Новосілок (Іскри) на південь десь 2-ому кілометрі асфальтної дороги вступаємо до володіння Новостава-Дальнього, розміщеного над правим берегом Стубли.

Двослівна назва Новостав-Дальній введена адміністративно 1941 роцідля розірвання двох Новоставів у бувшому клеванському районі. Компонент «Дальній» ніби символізує певну віддаленість (понад 12 км.) від теперішнього Новостава – колишнього Юридико-Новостава, передмістя Клеваня.

Перші вісті про Новостав (Дальній) маємо з 1587 року закладній Пронського на містечко Жуків. Там сказано: «дали єсмо двор…и местечко Жуков з приселками всеми: з селом Новоселками, з селом Новоставом». У 1593 році «имение Новостав» утримувало 2 замкові «городні», платило від 37 «димів»2-ох вальних млинових коліс, а рік опісля давало» чинш од бортей».

Акт 1603 року дає опис межових володінь «Нового Става» і «Милостова» на основі урядової «комісації», спричиненої конфліктом власників із-за різних поземельних документів. У наступному році «Новоставцкое имение» настигла велика повінь, внаслідок якої була зруйнована ставкова гребля.

Акт 1656 року оскаржує «новоставских подданих» за за скошування лісних галявин у «Гуменницком лесу». Восени наступного року «под  Новоставом» побито новожуківського крамаря, пограбовано його обмінний товар. У 1667 році внаслідок морового повітря хворіло, гинуло багато людей, серед таких називаються і десятки «крестьян Нового Става».

Акт 1774 року засвідчує велику повінь, яка зруйнувала «новоставицький мост на Милостов». Тоді ж знову постраждала ставкова гребля, сінокоси, городи. У наступному році згорів будинок «новоставського» гайового.

За даними 1880 року, «Новостав» мав статус «деревні», єпархіально приналежної до Новожукова. Тоді нараховував 37 дворів. Назва Новостав основана на імені урочища Новий став, що в свою чергу символізувало появу новоспорудженого ставу, в околиці якого розвинулось поселення. Можливо, цим новим ставом було водоймище водяного млина. Проте в народі живе здогад, ніби назва є перенесеною з передмістя Клеваня. Сюди, мовляв, із-за невідомих причин замкові верховоди переселили 5 родин, які замість нав’язуваної їм Волі, назвали село Новоставом, увіковічивши цим ім’я своєї родинної оселі. Відомі ще й фольклорні міркування. Новостав-Дальній має дві вулиці, одну з яких (головну), де стоїть фігура-хрест, називають кутком, а дільницю в околиці бувшого млина - За греблею. В іншому боці є ще куточок За грушкою - місце, де росла дика грушка. Село має іменовані урочища: Сигва - «сінокіс, у назві якого, можливо, приховане слово сиг - дуже вузька полоса»; Глинище - «поле з глиняним кар’єром»; Помірки - «орний ґрунт з колишніх невеликих наділів»; Довга нива - «поле видовженої форми»; Під селом - «городи за сільськими будівлями»; Болото - «пасовисько на мокристому місці»; Коло могилок - «поле в околиці кладовища».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь