Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Історія села Радухівка

Дата: 15.07.2023 10:24
Кількість переглядів: 336

З Новожукова (Іскри) на північний захід асфальтова дорога веде в село Радухівку, що смугою простягається вздовж центрального шосе в напрямку сусідніх Сухівців. Зразу тут понад 140 дворів, біля 400 мешканців. Село має 2 крамнички, медпункт, бібліотеку.

Уперше Радухівку згадує акт 1446 року , де сказано, що Свидригайло надає Михайлу Чарторийському ряд маєтностей, серед яких і «дворище верх Радоховки». У 1570 році з Клеваня «в Радоховку» прибули радники в пошуках місця для водяного млина, для якого через рік споруджено греблю.

Акт 1603 року називає «имение и фільварок Радоховку», в околиці котрих замкові дозорці після сутички затримали йзабрали з собою двох «вольноподданих крестьян», підбурюючих людей  до боротьби з поміщиками. А через рік засвідчено пожар фільваркових «стогов» «на Радоховке».

Під час Визвольної війни 1651 року « в лесу близ Радоховку», діяв збройний загін повсталих селян «олыкской сотни». Тоді були розорені околишні поміщицькі маєтки, а в «Радоховском помести» згорів дворовий будинок.

На картах з 1772 року назва Радоховка іменується ще Радуховка. Так і на поземельних планах, ескізах, планшетах вирубки лісів. За даними 1889 року «дер. Радуховка» мала еперхіальну приналежність до Сухівців. Під кінець ХІХ століття у ній нараховували 27 дворів, 225 жителів.

Назва Радухівка розвинулась з давнішої Радохівка (Радоховка) як результат так званого «уникання» - зміни ненаголошено «о» в «у».Зважаючи на кінцеве «івка» («овка»), віднявши його, матимемо первісне Радох, що сприймається як ім’я особи, в якому нарощений суфікс «ох» для вираження фамільярності, зневажливості й укорочене наймення Рад з формувань типу Радослав, Радогост, Радонил, де компонент рад мав значення «жвавий, готови».

За книгою Олександра Цинкаловського «Стара Волинь і Волинське Полісся» Радохівка – «село, Рівненський пов., Дідковецька волость, 31 км від Рівного.

Наприкінці ХІХ ст.. було там 47 домів і 373 жителів. Село згадується 1577 року, коли воно належало до Єрофея Гойського, який платив від 8 димів, 10 город. За переписом 1911 року велика земельна власність, 500 десятин, у селі Радохівка належала поміщику Миколі Іваницькому».

У 1973 році в Радухівці було 175 дворів, 613 мешканців. Сільраді  підпорядковані населені пункти  Іскра, Новостав Дальній, Сухівці.

Отже, Радухівка – виразник ідеї « мала осада, заснована (фундована) Радухом, який ,гадають, міг бути пересопницьким воєначальником. Проте з деяких народних оповідей випливає, що першими поселенцями Радухівки були вихідці з містечка Рацехова Волинської області. Вони, мовляв, так увіковічили свою бувшу рідну оселю, назва якої зазнала тут і певних змін.

Радухівка в Україні одна. Але споріднень є чимало. Це, скажімо, Радохинці, Радихівщина, Радівка, Радів, Радулин. Подібне засвідчене в інших слов’ян.

Радухівку омиває вже зникаюча Сакова Річка, яка бере початок у Сухівцях і під Старожуковом формує гирло. На ній був водяний млин з великим ставом.

Село береже ще давні назви кутків, як Жуківщина «в напрямку села Новожукова». Загай  (Загайє) «невеликий квартал за урочищем Гай; Бушівщина (Бушувщина) «колишній однойменний хутір під Сухівцями, у якому проживала сім’я Бушів»; Видумка   «ніби цю нову дільницю заклали при незвичних обставинах»; Задвір (Задвур) «старовинна вулиця за колишнім панським двором неподалік моста».

Серед інших околишній наймень Радухівка є і такі: Золота криниця «природне джерельце з цілющою водою»; Хмільник (Хмелник) «горб із зарослями дикого хмелю»; Раківки (Ракувка) «горбисте поле, всіяне черепашками»; Загороль « сінокіс, розміщений за городами»; Замісток (Замусток) «нива за річками містком»; Верхній і Нижній кут «два культивовані лани клиноподібної форми»; Церковне поле  «колишня церковна маєність в околиці приміщення сільради».       

Легенда про золоту криницю

Недалеко біля замку жила прекрасна, вродлива, багата дівчина. Дуже любила простих людей і прагнула допомогти їм у всьому. А батьки її були жадібними, жорстокими, дбали тільки про гроші. І вирішили вони віддати свою доньку за старого багатого пана. Дівчина, звісно, не давала згоди, але її не питали. Ось уже і весілля має бути. Всі готуються, а дівчина бігала до річки і довго плакала, розповідаючи матері-річці про своє горе і просила, щоб вона прийняла її до себе. А річка-мати дала дівчині таку пораду: «Піди, - каже,- забери те золото, що батьки нажили неправдою і повернися до мене негайно».

Так і зробила дівчина і побігла до річки. А батьки, побачивши це, кинулись услід за нею. Але, добігши до річки, дівчина перетворилась у джерельце і все золото стало цілющою водою, що допомагала простому народу лікувати недуги. І криниця на тому місці стала називатися Золотою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь