Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Історія села Новожуків

Дата: 16.01.2024 09:51
Кількість переглядів: 136

Новожуків (раніше – Новосілки, Іскра) - село за 10 кілометрів на південь від Голишева простяглось колишнє село Новосілки, перейменоване 1965 році разом із суміжним Новожуковом на Іскру. Під кінець 1992 року в Іскрі нараховували понад 230 дворів, біля 600 жителів. Північною межею Новосілок вважають видолинок, що проходить пори церкву, пилораму, городище. Звідси бере початок давній Новожуків, або Містечко, де зосереджені майже всі Іскрівські культурно-побутові, громадськогосподарські об’єкти.

           Новосілки уперше згадує акт 1587 року. Там (у закладній, даній Жасларському на містечко Жуків) є, крім іншого, такі рядкі: «а містечко Жуков з приселками  всеми – з селом Новоселками, з селом Новоставом, з селом Старим жуковом, з селом Суховцами». Але дехто цю документацію Новосюлок відность до нижніх Дворів, що над притокою Стубли Гнилушкою.

           Акт 1593 року згадує «Новоселковскою дорогу», при якій побито, пограбовано шинкаря. Тоді ж «крестьяне Новосюлок» допомагали зводити ушкоджений повність міст на Пересопницю. А через рік інший документ сповіщає про пожар панської конюшні, дворового  «чворака».

          У 1619 році до «Новосюлок» прибув олицький возний для розслідування майнових суперечок між новоставчанами  й новосіль чанами. Під цим же роком є свідчення про «дюксинських» конокрадіїв, яких зловили «под. Новоселками».

Під кінець 1656 року до «Новосюлок» прибули шляхетські каральні загони у пошуках повстанців із сотні Галайди. У цьому ж записі кілька разів згадується «Новоселковский фільварок».

          Назва Новосілки має форму множини,  спонукаюча їдею «кілька нових сілок» (поселень). І цей «сілок»  (як у присілок) виражає зменшення, тобто дуже мале поселення. Але в літературній мові окреме слово «сілок» не існує. Зате є сільце «мале село» і, очевидно, просторічне новосілка «невеличка щойно заснована осада», звідки дуже поширена в Україні назва Новосілка.

          Народні оповіді пов’язують Новосілки з іменем такого ж,  але  набагато старішого  села околиць Іванич (Яневич) колишньої Дядьковецікої волості. Мовляв, звідси прибули перші поселення з своєю «рідною» назвою.

Новосілки, як і Новожуків, об’єднані фактично в одне село, мають власні й спільні назви різних місцевих об’єктів . Це передусім Церквище, або Містечкова гора – полога придорожня висота, де в 1611 році збудовано дерев’яну церкву Святого Михайла, спалену під час Великої Вітчизняної війни і заново споруджену у 1991 році. При ній є гарно упорядкований цвинтар. Це і Городище, або Замчище – обривиста від сходу рівна над ставкова висота, на якій було древ неруське фортне поселення і, можливо, новіші замкові споруди.

          На території сьогодні не існуючого хутора Новжуків – поселення стжижовської культури, виявлене у 1971 році. Там же знайдено бронзовий кельт. В околицях села – могильник стжижовської культури, випадково виявлений у 30-х роках. Збереглися кістяні вироби: дві голки та уламок музичного інструменту типу сопілки Пана. На околиці колишнього хутора Новожуків – давньоруське городище.

          Дана Новосілкам, Новожукові назва Іскра перенесена з імені тутешнього колгоспу як ідеологічна, симвлізуюча першу маркситсько-ленінську газету «Іскра». У наші дні виконалась вимога відновити старі назви для тепер уже єдиного села Новожуків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь