Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Історія села Диків

Дата: 16.01.2024 10:03
Кількість переглядів: 112

Диків - найдавніші відомості про село дає грамота 1446 року. Там сказано, що «село Деков на Стубле» король дарує Михайлові Чарторийському. У 1577 році «Деков» переходить до фортеці «Белев» як майно Януша Четвертинського.

Грамота 1583 року, де сказано, що Юрій Чарторийський дає «Дєково» Понятовському. У 1648 році під час збройних сутичок козаків з шляхетськими загонами «имение Дєков» зазнала цілковитого спустошення. Згоріло майже все нерухоме майно.

 «Волинські єпархіальні відомості» за 1888 рік: «с. Диків при річці Стубелці, волості Клеванської. Церква в ім'я святих Апостолів Петра і Павла, збудована в 1751 році на кошти прихожан. Дерев'яна, стара, маломістка. В 1871 році виправлена. При ній дерев'яна, нова, в два яруси, дзвіниця, збудована в 1878 році. Копії метричних книг зберігаються з 1786 року; а сповідальні відомості – з 1815 року; опис церковного майна виконаний в 1806 році. Церква ця переписана з 1829 року до самостійного приходу села Білів». На початку 80-х років ХХ ст. стареньку Диківську церкву знесли. Заново збудовано в 1993 році.

Диків у найдавніших записах – Дєков (Дьков), Дяков слід виводити від особового наймення Дик (Дєк,Дяк).

Територія нашого Дикова багата на іменовані об'єкти. Це передусім хутори: Галузи – «від прізвища Галуза – співальник, шибеник»; Маниця – «в заманливому місці»; Кошара – «в околиці стійла літньої кошари»; Веселка – «місце де розважались»; Оселиця – «колись вулиця з одним рядом хат»; Сільце – «найстаріший квартал»; Пасіка – «дільниця в околиці пасіки».

Диків знає ще немало культивованих і некультивованих угідь, як: Городище, Лисоцького гора, Нова і Стара Річка, Стрілка, Сінокіс, Жовенка, Випуск, Шлюза, Глинище, Гірівка, Попове поле.

На початку села Диків в сосновій посадці, поблизу автомобільної дороги виблискує кришталеве джерело. Жителі села Диків зацікавилися цим джерелом приблизно з 1995 року. Його стали облаштовувати не тільки естетично, але й з метою забезпечення санітарних і гігієнічних вимог. Адже справжня джерельна вода має цілющі властивості. Споживаючи її, людина відчуває чисту енергію самої природи. Вода в цьому джерелі насичена киснем, її не треба піддавати кип'ятінню. Напитися цілющої водиці з джерела приїздять жителі навколишніх сіл, селищ та навіть жителі міста Рівне.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь