Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Зорянська громада запровадила фінансову автономію у сфері освіти

Дата: 17.01.2024 11:26
Кількість переглядів: 123

Фінансова автономія у сфері освіти може бути двох різних варіацій: або у кожен заклад вводиться посада бухгалтера, або громада створює спеціальний комунальний заклад, який обслуговує усі заклади освіти. Зорянська громада обрала для себе другий варіант та ділиться своїм позитивним досвідом.


Зорянська сільська рада у 2022 році створила комунальну установу «Центр фінансового та господарського обслуговування закладів освіти та культури», яка допомагає забезпечувати фінансову автономію в закладах освіти. Центр був створений задля фінансового та господарського обслуговування зазначених закладів.

У нашій області, ми спробували новий підхід до управління закладами освіти, починаючи з ідеї спільної бухгалтерії для декількох шкіл. Ми мотивувалися досвідом громад з Вінницької області та спробували здійснити це й у нашому регіоні. Основна мета полягала в тому, щоб створити один центральний орган, який управляв б фінансами усіх навчальних закладів. І вже зараз, ми можемо сміливо говорити про те, що фінансова автономія допомогла нам налагодити системну та прозору роботу всіх наших закладів освіти.

У нашому Центрі є спеціалісти з різних напрямків, які опікуються нашими ліцеями, дитячими садками, музичною та спортивною школами, Центром культури "Палац Зоря", бібліотеками та сільськими клубами. Робота Центру спрощує процес, коли одна структура обслуговує усі навчальні заклади, порівняно з тим, якщо в кожній школі є власні бухгалтери.

Зорянська громада прагне ефективно використовувати ресурси та економити кошти. І хоча створення Центру не було дешевим заходом, але це стало перспективним інвестуванням у майбутнє громади. Створення окремих комунальних установ для забезпечення фінансового та господарського обслуговування закладів освіти - успішний досвід, який використовується, поки що, в небагатьох громадах країни, але який показує свої переваги. Допомогу у запровадженні такої моделі управління фінансами у сфері освіти Зорянській громаді надали фахівці Програми U-LEAD.

Радниця з питань місцевих фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Рівненській області Ірина Кондратюк повідомила, що тема фінансової автономії закладів освіти давно є у переліку актуальних для територіальних громад. Саме тому Програма U-LEAD починаючи з 2021 року організовувала для громад Рівненщини ряд інформаційних сесій та консультацій на цю тему. Зокрема, для Зорянської громади командою офісу ще у 2021 році було проведено індивідуальні консультації із даного питання.

Фінансова автономія закладів освіти – це вимога українського законодавства, яка говорить, що заклади освіти повинні самостійно забезпечувати, в т.ч., власне фінансово-бухгалтерське обслуговування:

Джерело:

Програма «U-LEAD з Європою»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь