Зорянська сільська рада

Рівненська область, Рівненський район

Державна податкова служба інформує

Дата: 14.06.2024 10:56
Кількість переглядів: 57

Чи необхідно спадкоємцям подавати звітність та сплачувати грошові зобов’язання у разі смерті ФОП?

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що  відповідно до п.п. 37.3.2 п. 37.3 ст. 37 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) підставами для припинення податкового обовязку, крім його виконання, є, зокрема, смерть фізичної особи.


 Згідно з п. 99.1 ст. 99 ПКУ виконання грошових зобовязань та/або погашення податкового боргу фізичної особи (у тому числі фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) у разі її смерті або оголошення судом померлою здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.


Претензії спадкоємцям пред’являються контролюючими органами в порядку, встановленому цивільним законодавством України для пред’явлення претензій кредиторами спадкодавця.


Після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобовязання та/або податковий борг спадкодавця стають грошовими зобовязаннями та/або податковим боргом спадкоємців.


Протягом строку прийняття спадщини на грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавців пеня не нараховується.


 Пунктом 162.3 ст. 162 ПКУ встановлено, що у разі смерті платника податку або оголошення його судом померлим чи визнання безвісно відсутнім податок за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Відповідно до цього останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який відповідно припадає смерть такого платника податку, винесення такого судового рішення. У разі відсутності нарахованих доходів податок сплаті не підлягає.


Особою, відповідальною за погашення грошових зобовязань чи податкового боргу платника податків, є стосовно фізичної особи, яка померла або визнана судом безвісно відсутньою або оголошена померлою, особи, які вступають у права спадщини або уповноважені здійснювати розпорядження майном такої особи (п. 97.4 ст. 97 ПКУ).


Враховуючи викладене, після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобовязання спадкодавця стають грошовими зобовязаннями та/або податковим боргом спадкоємців, які прийняли спадщину пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.


Водночас повідомляємо, що ПКУ не передбачає обовязку подання спадкоємцями податкової звітності у разі смерті фізичної особипідприємця.

 

Заяву для відмови від спрощеної системи можна подати не пізніше 20 червня

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу платників податків, що  20 червня 2024 року є останнім днем подання платником єдиного податку заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування.

 

Відповідно до пп. 298.2.2 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

 

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву (пп. 298.2.1 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

 

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена  наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308.

 

 

Фізичні особи мають право на проведення звірки

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до статей 266, 267, 286 Податкового кодексу України передбачено право фізичних осіб - платників податку на майно (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю) звернутись з письмовою заявою до контролюючого органу для проведення звірки даних, які стали підставою для визначення ним розміру податкових зобов'язань в податковому повідомленні-рішенні. 

 

Нарахування відповідних податків здійснюють органи податкової служби та до 1 липня надсилають громадянам податкові повідомлення-рішення із зазначеною сумою податку та реквізитами для сплати. Нараховану суму податку необхідно сплатити протягом 60 днів з дня отримання повідомлення-рішення. 

 

Звертаємо увагу, що тепер громадянам не потрібно чекати на паперовий варіант повідомлення, - з ним можна ознайомитись в «Електронному кабінеті» платника податків (https://cabinet.tax.gov.ua) або у мобільному застосунку «Моя податкова».

 

У разі якщо платник виявив розбіжності між даними, зазначеними в повідомленні – рішенні та даними, зазначеними в документах на право власності на об’єкт, що підлягає оподаткуванню, він може звернутися до державної податкової інспекції за місцем реєстрації із оригіналами відповідних документів, зокрема  документів, які підтверджують його право власності на відповідний об’єкт. Якщо розбіжності будуть підтверджені, то контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове повідомлення - рішення. Попереднє повідомлення - рішення вважається скасованим. Громадянин може провести таку звірку протягом 60 днів з дня отримання повідомлення - рішення, адже по завершенню цього терміну до моменту сплати податку буде нарахована пеня. 

 

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь